Ook Vlaamse regering wil Suske en Wiske Museum in Kalmthout niet overnemen, sluiting dreigt in 2025

De Vlaamse overheid is niet van plan om het Suske en Wiske Museum in Kalmthout over te nemen. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) geantwoord op een vraag van kamerlid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) in het Vlaams parlement. De provincie Antwerpen baat het museum momenteel nog uit, maar in 2025 wil het daarmee stoppen.

Eind vorig jaar liet het provinciebestuur van Antwerpen weten dat ze de exploitatie van het Suske en Wiske Museum vanaf 2025 wilt stopzetten. Het provinciebestuur wil zich naar eigen zeggen concentreren op zijn kerntaken en daar hoort het museum in de voormalige villa van geestelijke vader Willy Vandersteen niet bij. Nadat ook het gemeentebestuur van Kalmthout had laten weten dat het financieel niet haalbaar is om het museum zelf te gaan uitbaten, waren heel wat ogen gericht op Vlaanderen.

Geen interesse

"Ik betreur zeker de sluiting van het museum", laat Jambon, die naast minister-president ook Vlaams minister van Cultuur is, weten. "Of dat een verarming van het museumlandschap in Vlaanderen betekent, kan ik moeilijk inschatten. Maar ik wil natuurlijk geen afbreuk doen aan de waarde van het museum." Volgens Jambon zijn er tot nu toe nog geen gesprekken geweest tussen Vlaanderen en de provincie Antwerpen over een eventuele overname. "Maar vanuit Vlaanderen is er op dit moment geen interesse om het museum over te nemen als eigen instelling."

Privé-investeerder zoeken

Het museum reageert teleurgesteld op de nieuwe afwijzing. "We willen onze werking heel graag verderzetten. Wij gaan de komende maanden een tweede poging doen om een privé-partner te zoeken", legt waarnemend directeur Lieve Crauwels uit. "We weten niet of dat zal lukken, maar het is de moeite waard om het Suske en Wiske museum aan de gang te houden." Het museum nam een tijdje geleden al eens contact op met mogelijk geïnteresseerde partners. "Maar dat was aan het einde van de coronapandemie en dus niet het uitgelezen moment daarvoor. Mogelijk liggen de zaken nu anders."

"Als er in gesprekken met een overnemer ergens een rol voor Vlaanderen zou zijn weggelegd om die overname mee mogelijk te maken, sta ik daar wel voor open", laat Jambon nog weten. Indien er geen overnemer gevonden zou worden, sluit het museum op 1 januari 2025 de deuren. Het museum vierde eind 2022 zijn 25ste verjaardag.

Belga

Meest gelezen