Het incident speelde zich af op de hoek van de Geerdegemvaart met de Tervuursesteenweg in Mechelen. © Dirk Vertommen

3 jaar cel geëist voor man die vuistslag uitdeelt na opmerking over jeansbroek: “Slachtoffer is zo goed als blind aan het linkeroog”

Mechelen -

Het Openbaar Ministerie heeft maandag drie jaar cel gevorderd tegen een Mechelaar die in de zomer van 2021 een vuistslag had uitgedeeld aan een stadsgenoot. Dat gebeurde na een opmerking over een gescheurde jeans. De gevolgen voor het slachtoffer waren enorm. “Het slachtoffer is zijn zicht aan het linkeroog zo goed als helemaal kwijt en kan daardoor zijn job als chauffeur ook niet meer uitoefenen”, zei advocaat Jeroen Nijs.

Theo Derkinderen

Op 19 augustus 2021 zaten enkele mensen op de banken aan de Geerdegemvaart, vlak bij de Tervuursesteenweg. Het gezelschap dronk er samen wat en aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn. Tot een van de mannen een opmerking maakte over de gescheurde jeansbroek van een vrouw. “Hij zei dat een gescheurde jeans meer kost dan een jeans zonder scheuren. Dat was voldoende voor David V. om recht te veren en twee keer uit te halen richting mijn cliënt. Een eerste klap kon hij nog afweren, maar de tweede slag was wel raak. Hij kreeg een vuistslag op zijn linkeroog”, vertelde advocaat Jeroen Nijs, die het slachtoffer vertegenwoordigde tijdens het proces. “De gevolgen waren gigantisch. Aan het linkeroog is de man zo goed als blind. Mijn cliënt was chauffeur voor een medisch labo. Door het voorval is hij noodgedwongen met die job moeten stoppen. Tot op vandaag gaat het niet goed met hem. De psychische gevolgen zijn groot. Van vandaag op morgen was hij zijn zicht aan zijn linkeroog zo goed als helemaal kwijt. Dat is zwaar om mee geconfronteerd te worden.”

Zware tol

“Een banale discussie over een gescheurde jeans heeft uiteindelijk een bijzonder zware tol geëist. Dit incident had nooit mogen plaatsvinden”, vond ook het Openbaar Ministerie. Tegen David V. werd drie jaar cel en een boete van 1.600 euro geëist, eventueel gekoppeld aan voorwaarden zoals het volgen van een cursus agressiebeheersing.

David V. gaf toe dat hij met zijn vuisten had uitgehaald, maar verwees ook naar een val van het slachtoffer. “Na de vuistslag heeft mijn cliënt het slachtoffer nog wat hulp geboden en hem op zijn bromfiets geholpen. Een eindje verderop is de man, die zonder helm reed, evenwel gevallen en op zijn linkeroog terechtgekomen”, reageerde advocaat Boris Reynaerts. Hij verdedigde David V. “Wat wij nu vragen is om een deskundige aan te stellen die het oog van het slachtoffer gaat onderzoeken. In welke mate heeft de val van de bromfiets een rol gespeeld bij de opgelopen letsels? Dat is voor ons de cruciale vraag.”

Schadevergoeding

Eind november werd David V. in deze zaak bij verstek tot drie jaar effectieve opsluiting veroordeeld. Aan het slachtoffer moest hij 25.000 euro schadevergoeding betalen. De zaak kwam nu opnieuw voor de rechtbank omdat de man verzet had aangetekend. “Hij geeft toe dat hij een klap heeft uitgedeeld en we vragen om hem een voorwaardelijke straf op te leggen. Wat betreft de schadevergoeding vragen we eerst om het onderzoek van de deskundige af te wachten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen