Winkelgebied in Gent populair: elke maand gemiddeld 650.000 bezoekers, meer interesse uit buitenland

Het winkelgebied in Gent wint, sinds de coronacrisis, terug aan populariteit. Gemiddeld waren er afgelopen jaar elke maand ruim 650.000 bezoekers. De Gentse Feesten en de kerstperiode (met pieken tot 90.000 bezoekers per dag) lokten het meeste mensen naar de winkelstraten. Het aantal buitenlandse bezoekers stijgt. De stad gaat de druktecijfers doorspelen aan de handelaars zodat ze daar kunnen op inspelen. 

Gent lijkt opnieuw heel wat shoppers naar het winkelgebied te kunnen lokken. Dat blijkt uit druktecijfers die telecomoperator Proximus het afgelopen jaar heeft verzameld. Gemiddeld komen er per maand meer dan 650.000 bezoekers langs. Het is onduidelijk of ze ook allemaal iets kopen, maar het is een goede indicatie van de drukte in het gebied. De druktepiek ligt telkens rond 16u00. Dan zijn er het meeste tegelijk in het winkelgebied. 

"We meten op verschillende manieren de drukte in onze stad en willen die data nu ook bezorgen aan onze handelaars. Zitten ze met hun winkel in het juiste gebied? Wanneer moeten ze het meeste personeel voorzien? Op welke bezoeker richten ze zich het best? Heel handige informatie!", zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD) 

Drukste in juli en december

In juli zijn er, onder meer door de Gentse Feesten, erg veel mensen (bijna 868.000) in het winkelgebied, maar die komen vermoedelijk ook om de gratis concerten en animatie mee te pikken. December is de tweede drukste maand (832.000) op de winkelas. Het gaat dan vooral om kerstshoppers en ook mensen die de Winterfeesten bezoeken. De meest drukke dagen waren 10 en 17 december met net geen 90.000 bezoekers. 

grafiek Stad Gent

Het grootste deel van de bezoekers komt uit eigen land, ruim een kwart komt uit Gent en omstreken. Vooral West-Vlamingen, gevolgd door Antwerpenaren en Brabanders, vinden vlot de weg. 

Een kwart van de bezoekers komt uit het buitenland, sinds de coronacrisis stijgt dat aantal opnieuw. De Nederlanders zijn het best vertegenwoordigd (46.000 gemiddeld per maand) en ook de Fransen en de Spanjaarden (allebei 20.000). Vooral de Spanjaarden zijn een groeiende groep, in december zakten ze massaal af naar het winkelgebied (37.000). Ook de Duitsers en de Britten (14.000 en 10.000 per maand) zijn, sinds de coronacrisis, terug. 

Meest gelezen