Foto: Belga

Drugsmilieu ronselt ook al studenten zegt werkgeversorganisatie in de Antwerpse haven Alfaport

Volgens Alfaport, de werkgeversorganisatie van bedrijven in de Antwerpse haven, ronselt het drugsmilieu ook al studenten. Dat zegt algemeen directeur Stephan Vanfraechem op ATV. Het gaat om studenten die opleidingen volgen om in de haven te gaan werken. De AP hogeschool en KdG zegt dat ze daar nog geen aanwijzingen voor hebben, maar informeert en waarschuwt zijn studenten wel. 

Drugsbendes doen al lang een beroep op mensen die in de haven werken, om ladingen uit containers te halen of containers op bepaalde plaatsen te zetten. Het gaat lang niet alleen om havenarbeiders, maar ook om administratief en logistiek personeel. Ook studenten in die opleidingen zouden al geronseld worden, volgens Alfaport.  

"Er wordt altijd maar perfider tewerkgegaan. Ze zoeken specifieke profielen om binnen te geraken in bedrijven", zegt Stephan Vanfraechem, algemeen directeur van Alfaport. "Ze beginnen nu blijkbaar ook al te recruteren aan de basis, op het moment dat jongeren een studiekeuze maken. Dat is heel betreurenswaardig, maar het is in lijn met wat we zien. Het is een verraderlijke vorm van human resources aan het worden. Men is heel gericht aan het zoeken." Daarom lopen er ook al lang sensibiliseringscampagnes, om mensen die in de haven werken te waarschuwen en te wapenen.

AP hogeschool

Bij de AP hogeschool en KdG in Antwerpen zeggen dat ze nog geen aanwijzingen hebben dat er al studenten geronseld werden. Ze zeggen zich wel bewust te zijn van het gevaar, gezien ze voor al hun opleidingen veel contacten leggen met het werkveld en dus ook met bedrijven in de haven. Richtingen die naar daar leiden zijn een graduaat Transport en Logistiek of een bachelor Bedrijfsmanagment-Supply Chain Management. De AP hogeschool informeert en waarschuwt zijn studenten wel voor de gevaren, samen met de politie.  

Meest gelezen