PVDA hekelt toenadering Vooruit en N-VA in nieuwjaarstoespraak: "Als je links wil afslaan, kijk je toch eerst naar links"

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw verwijt andere linkse partijen dat ze liever met N-VA zouden willen regeren. "Als je links wil afslaan, kijk je toch eerst naar links", zegt hij tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Hij pakt ook uit met het beleid van Borgerhout en Zelzate, waar zijn partij mee bestuurt.

In een tweetalige speech vuurt Raoul Hedebouw zijn partijgenoten aan. "2023 wordt een cruciaal jaar", klinkt het. "Veel mensen kijken naar ons om een linkse, warme en sociale draai te geven aan onze samenleving."

Dat is het tegenovergestelde van het "koude beleid" van N-VA-voorzitter Bart De Wever, vindt hij. Hij haalt daarbij ook uit naar de andere linkse partijen, Groen en Vooruit, die volgens Hedebouw er alles aan doen om "hun caravan aan Bart De Wever zijn auto te hangen". "Als je links wil afslaan, kijk je toch eerst naar links? Iedereen wil blijkbaar mee in het koude bad van de N-VA."

Hij maakt daarbij een onderscheid tussen het "model-De Wever" en "het progressieve model van Zelzate en Borgerhout". In beide gemeenten zit PVDA in een coalitie. "In Zelzate is er geen drang om de zorg te privatiseren zoals in Antwerpen. Nee, in Zelzate wordt er dagelijks getoond dat een ander beleid mogelijk en realistisch is. In Borgerhout investeert het progressieve bestuur van PVDA, Vooruit en Groen in lokale verenigingen en inspraak door de buurt."

Strijdpunten

Meer aandacht voor de zorgmedewerkers is een strijdpunt voor de PVDA. Hedebouw pleit ook voor sterke openbare zorginstellingen en wil zich verzetten tegen privatisering van de gezondheidszorg. "Daarom mag het Antwerpse model, waar N-VA en Vooruit samen besturen, geen exportproduct worden naar 2024 toe. In Antwerpen wil het bestuur het publieke Zorgbedrijf privatiseren, tegen de wil van het personeel en de vakbonden van de sector in."

Hedebouw eist ook enkele successen op van de huidige regeringen, die volgens hem toch te danken zijn aan het oppositiewerk van de PVDA. "Welke partij heeft de eis van het minimumpensioen naar voren geschoven? Welke partij heeft de Turteltaks van tafel geveegd? De PVDA." Ook de btw-verlaging op energie zou er volgens Hedebouw nooit gekomen zijn, ware het niet voor zijn partij. 

De energiefactuur betaalbaar houden, blijft een prioriteit voor Hedebouw en zijn partij. Hij wil een prijsblokkering op energie doorvoeren, met wat hij "de kost+-methode" noemt. "De staat berekent de kostprijs van de productie van elektriciteit in verschillende vormen, voegt daar een winstmarge voor de producent aan toe en legt die prijs op aan de producent." 

Verder hekelt Hedebouw het akkoord met Engie dat de regering afgelopen dinsdag maakte over het langer openhouden van de twee jongste kerncentrales. Hij stelt zich vooral vragen bij wie de rekening van het kernafval zal betalen. "Als je gewone mensen wil doen betalen, geldt het principe dat de vervuiler betaalt. Maar als het om Engie gaat, betaalt de vervuiler niet."

BEKIJK - Hoe staan Raoul Hedebouw en zijn partij tegenover het drugsgeweld?

Videospeler inladen...

"De jeugd is de toekomst"

Gisteren maakte Sammy Mahdi van CD&V in zijn nieuwjaarstoespraak nog bekend dat de partij meer aandacht wil voor ouderen. Hij pleitte er zelfs voor dat al hun lokale kieslijsten in 2024 voor minstens 20 procent uit 60-plussers moeten bestaan. Hedebouw sluit zijn toespraak af met een boodschap aan de jeugd, die volgens hem altijd op de voorgrond staat in de strijd voor vrede en tegen racisme. 

"De jeugd is de toekomst. Dat willen we met onze partij ook in de praktijk omzetten. Het is een van de belangrijkste doelen van ons Eenheidscongres. We willen resoluut de jeugd haar plaats geven in onze partij."

Meest gelezen