Oefening van Wit-Russische jachtvliegtuigen

Wit-Rusland en Rusland houden militaire oefeningen: voorbode voor nieuw grondoffensief in Oekraïne?

Rusland en Wit-Rusland houden gezamenlijke militaire oefeningen. Oekraïne vreest dat daarmee vanuit Wit-Rusland een nieuw grondoffensief wordt voorbereid. Sinds begin dit jaar stuurde Rusland verschillende gevechtsvliegtuigen, helikopters en militaire transportvliegtuigen naar Wit-Rusland. De oefeningen zijn puur defensief, klinkt het vanuit Wit-Rusland.

Vanaf vandaag tot 1 februari houden Rusland en Wit-Rusland luchtmachtoefeningen op alle militaire vliegvelden van Wit-Rusland. Volgens militaire bloggers op Telegram heeft Rusland sinds begin dit jaar verschillende gevechtsvliegtuigen, helikopters en militaire transportvliegtuigen naar bondgenoot Wit-Rusland gestuurd. Gisteren kwamen daar nog eens acht gevechtsvliegtuigen en vier vrachtvliegtuigen bij.

Volgens Wit-Rusland zijn de geplande luchtmachtoefeningen puur defensief, om zich te kunnen beschermen tegen provocaties vanuit Oekraïne. "We blijven terughoudend en geduldig. We houden ons kruit droog", zegt Pavel Moeravejko van de Wit-Russische Veiligheidsraad. "De situatie aan de zuidgrens van ons land met Oekraïne is niet erg kalm en Oekraïne heeft ons al eerder geprovoceerd." De Wit-Russische president Loekasjenko ontkende eerder al dat hij zich wil mengen in deze oorlog.

Ook Moskou ontkent dat het de Wit-Russische president onder druk zet om een meer actieve rol op te nemen in de oorlog. Maar Oekraïne heeft daar twijfels bij. De regering in Kiev waarschuwt al veel langer voor mogelijke aanvallen vanuit Wit-Rusland. Vorige week nog zei president Volodimir Zelenski dat het land klaar moet staan aan zijn grens met Wit-Rusland.

De militaire opbouw in Wit-Rusland doet denken aan wat we precies een jaar geleden zagen gebeuren aan de grens met Oekraïne. Die militaire oefeningen leidden uiteindelijk op 24 februari 2022  tot de start van de Russische invasie in Oekraïne.

Meest gelezen