De Chinezen mogen opnieuw reizen en maken daar volop gebruik van voor Chinees Nieuwjaar.

Al 80 procent van alle Chinezen zou covidinfectie hebben opgelopen, "gevaar voor nieuwe golf na Chinees Nieuwjaar is klein"

Volgens de Chinese epidemioloog Wu Zunyou is 80 procent van de Chinese bevolking intussen in aanraking gekomen met het coronavirus, nadat de strenge maatregelen losgelaten werden. Daardoor is de kans klein dat er de volgende twee à drie maanden een nieuwe uitbraak zou komen, zegt hij. Voor dat laatste werd gevreesd omdat de Chinezen morgen Chinees Nieuwjaar vieren. Honderden miljoenen mensen maken daarvoor lange reizen om opnieuw hun familie te ontmoeten.  

China voerde lang een heel strikt beleid met strenge beperkingen om de coronacijfers zo laag mogelijk te houden. Die zogenoemde zero-covid policy werd begin december uiteindelijk abrupt opgegeven, omdat het protest tegen de strenge maatregelen steeds verder toenam, en omdat het ook de Chinese economie verder dreigde te verlammen. 

Dat het coronavirus pijlsnel oprukte onder de Chinese bevolking, werd al snel duidelijk.  De ziekenhuizen draaiden overuren, net als de uitvaartcentra waar er lange wachtrijen te zien waren. In ons land worden er zelfs stalen afgenomen van het toiletwater uit Chinese vliegtuigen om te onderzoeken of er geen nieuwe varianten inzitten. 

Wu Zunyou, hoofd-epidemioloog van het Chinese Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie,  meldde op het socialemediaplatform Weibo dat niet minder dan 80 procent van de bevolking intussen een infectie heeft opgelopen. China zou inmiddels de piek van infecties gepasseerd zijn. 

China heeft de piek van de coronagolf achter de rug 

Chinese Gezondheidscommissie

Volgens de Chinese Gezondheidscommissie neemt het aantal patiënten in de ziekenhuizen, op de spoeddiensten en op intensieve zorg, intussen weer af. Volgens officiële Chinese cijfers zouden er (tot 12 januari) ongeveer 60.000 mensen gestorven zijn in het ziekenhuis. Volgens experts is dat cijfers een grote onderschatting van het totale aantal doden, omdat veel mensen thuis overleden en omdat artsen worden aangemoedigd om corona niet als doodsoorzaak te vermelden.

Hoe dan ook, dat 80 procent van de Chinezen in contact zijn gekomen met het virus, is goed nieuws voor het opbouwen van de groepsimmuniteit. Voor Chinees Nieuwjaar reizen honderden miljoenen Chinezen soms over grote afstanden om familie terug te zien. Er was gevreesd dat dit de coronacijfers weer omhoog zou kunnen duwen, maar volgens Wu moet China de komende twee à drie maanden dus geen nieuwe golf verwachten. 

Chinees Nieuwjaar, het Lentefestival, is gebaseerd op de maankalender en valt elk jaar op een ander moment. Dit jaar valt het morgen, op 22 januari, wanneer het Jaar van het Konijn start. 

In Kanton, in het zuiden van China, vindt dezer dagen de bloemenmarkt plaats.

Meest gelezen