Opgelet: de buxusmot en haar larven vreten uw tuin kaal

Slecht nieuws voor wie buxus in zijn tuin heeft staan. De buxusmot is dit jaar iets vroeger dan anders actief en vreet uw siertuin kaal. In tuincentra vindt u middeltjes om de larven en de mot te verdelgen.

tg

Wie een mooie siertuin heeft met keurig onderhouden buxushaagjes en/of -bollen vervloekt ze. De buxusmotten zijn exoten die uit Azië naar hier kwamen en echte veelvraten zijn. Belangrijk is je buxussen regelmatig te controleren en zo snel mogelijk in te grijpen als ze in uw siertuin zijn neergestreken.

Hoe herken je de buxusmot of larven?

De motten verschijnen in april en mei, de vleugels zijn wit met een donkerbruine rand. Ze leven ongeveer 8 dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes (eispiegels) af op de onderkant van het blad van hun favoriete plant.

De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen bruine lengtestrepen. Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn zo’n 4 cm groot, ze hebben nu zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. De rupsen verpoppen tot een felgroene pop met donkere strepen en vlekken. Ze verkleurt crèmekleurig bruin naarmate de adulte vorm zich binnenin de cocon ontwikkelt.

Welke schade richten de beestjes aan?

Ze vreten de planten in geen tijd kaal. Na een tijdje worden de resterende blaadjes van de buxus bruin van kleur. In sommige gevallen sterft de plant helemaal af.

Waar komen ze voor?

De plaag is sinds 2010 in ons land en breidt jaar na jaar uit. De druk is voornamelijk hoog in steden en gemeenten gelegen in de driehoek Antwerpen, Brussel, Aarschot en in de regio Gent. Ook in andere delen van Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg komen versnipperd aantastingen voor. In West-Vlaanderen is er momenteel zeer beperkt schade aan Buxus. Wees ook buiten deze gebieden waakzaam, een goede gewasbescherming kan verdere verspreiding voorkomen.

Wat kun je doen tegen buxusmot?

De meest milieuvriendelijke bestrijding is de rupsen en poppen met de hand te verwijderen. Je kunt de schade beperken door de buxus in april of mei te controleren en de eventueel aanwezige rupsen weg te nemen. Daarmee voorkom je de toename van de populatie in de zomer. Kijk of er aangevreten of aan elkaar gesponnen takjes zijn met uitwerpselen erin. Meestal vind je daar vlakbij de groen met zwarte rupsen, die uiteindelijk zo’n 4 cm lang worden.

Welke bestrijdingsmiddelen helpen?

Tot de verpopping start, kan je buxusmot bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel, zeggen tuinspecialisten. Bestrijdingsmiddelen op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis werken snel en doeltreffend. Je kan hiervoor terecht bij een professionele tuinaannemer, want dit middel is niet verkrijgbaar voor particulieren. Andere biologische producten om de rupsen te bestrijden zoals Spinosad en Pyrethrum hebben een vergelijkbare werking en zijn wel te koop voor particulieren. Bij het behandelen van een buxus is het belangrijk om goed binnenin de struik te spuiten zodat alle bladeren goed bespoten worden en dit te herhalen bij zware schade.

Eens de verpopping begint, naar het einde van mei, kan je verdere verspreiding enkel nog beperken door het wegknippen van haarden samen met de daarin aanwezige rupsen. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af in een volledig afgesloten zak. Volg de plaag goed op tot de winter, want buxusmot heeft verschillende generaties per jaar.

In gespecialiseerde tuincentra of zelfs in bepaalde doe-het-zelfzaken verkopen ze verschillende soorten bestrijdingsmiddelen.

Moet ik m’n buxus vervangen bij erge schade?

Door regelmatig te controleren op rupsen en ze indien nodig met de juiste biologische middelen te bestrijden, is buxusmot te beheersen. Daarnaast staat de buxus ook bekend om zijn goede recuperatievermogen. Bij een correcte opvolging zullen er bij afgevreten planten na enkele weken weer nieuwe bladeren zichtbaar zijn. Je buxus verwijderen of vervangen is dus zeker niet onmiddellijk nodig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen