OMA, Jaspers/Eyers/Assar

Buurtbewoners in beroep tegen vergunning NMBS-hoofdzetel op Fonsnylaan in Sint-Gillis

Buurtbewoners gaan in beroep tegen de vergunning van de nieuwe NMBS-hoofdzetel op de Fonsnylaan in Sint-Gillis. Op donderdag 9 februari om 10 uur komen ze samen op het Marcel Broodthaersplein om te protesteren.

De saga van de NMBS-hoofdzetel op de Fonsnylaan wordt fel betwist door de buurtbewoners en door het collectief "Midi Moins Une!". Ze vinden het project van de NMBS buitenproportioneel. De hoogte van het nieuwe hoofdkwartier is met zijn 60 meter, 19 meter hoger dan de huidige gebouwen aan de Fonsnylaan.

De gemeente Sint-Gillis had eind augustus 2022 al een eerste beroep tegen de vergunning aangetekend, maar dat werd verworpen. De gewestelijke regering heeft in december 2022 opnieuw een identieke vergunning afgegeven. De verenigingen en omwonenden hadden 60 dagen de tijd om de nieuwe vergunning aan te vechten bij de Raad van State. BRAL, Centre de Rénovation Urbaine en Inter-Environnement Bruxelles hebben samen met burgers op maandag 6 februari een verzoekschrift tot nietigverklaring ingediend.

Meest gelezen