Trieste kaap van 20.000 doden gerond na zware aardbeving in Turkije en Syrië

De aardbeving van begin deze week in Turkije en Syrië eist nu al 20.000 mensenlevens, dat blijkt uit de laatste officiële balans. In Turkije zijn al zeker 17.134 mensen overleden, in buurland Syrië gaat het om 3.162 doden. Ook het aantal gewonden blijft oplopen, met 64.000 gewonden in Turkije en iets meer dan 5.100 gewonden in Syrië.

Vier dagen na de zware aardbeving blijft het dodental in Turkije en Syrië alsmaar oplopen. In een mededeling van beide landen spreekt men over 17.134 doden in Turkije en 3.162 doden in buurland Syrië. In totaal zijn dus al 20.296 doden gevallen ten gevolge van de aardbeving, die een destructieve kracht had van 7.8. De Wereldgezondheidsorganisatie vreesde al dat het dodental die proporties ging aannemen.

Er zijn nu al meer doden geteld dan de laatste zware aardbeving bij de Turkse stad Izmit in 1999. Toen vielen er volgens de officiële cijfers 17.127 dodelijke slachtoffers.

Daarnaast loopt ook het aantal gewonden op, tot meer dan 64.000 in Turkije alleen al. Dat cijfer werd meegedeeld door president Recep Tayyip Erdogan tijdens zijn bezoek aan de zwaar getroffen stad Gaziantep. Volgens hem is de materiële schade ook groot: 6.400 gebouwen zijn vernield. Hij wil die vernielde gebouwen weer heropbouwen binnen het jaar. De Verenigde Staten beloven intussen al 85 miljoen dollar aan steun voor Turkije en Syrië. De Wereldbank gaat op zijn beurt 1,78 miljard dollar steun verlenen aan Turkije. 

Intussen is een eerste hulpkonvooi van de Verenigde Naties aangekomen in het rebellengebied in het noordwesten van Syrië. Daar zijn ook nog eens iets meer dan 5.100 gewonden gevallen, maar de hulpverlening verloopt er moeizaam door het conflict in het land. 

Het gaat om zes vrachtwagens met hulpgoederen. Ze gebruiken de enige nog open grensovergang Bal al-Hawa tussen Syrië en Turkije. Door de schade na de aardbeving konden de vrachtwagens die grensovergang eerst niet bereiken, maar de schade zou intussen zijn hersteld. Turkije zegt dat er mogelijk nog twee andere grensovergangen kunnen worden geopend, als dat veilig kan gebeuren.

De hulpverlening in Syrië komt maar moeizaam op gang.
AFP or licensors

Meest gelezen