Radio2

Balta wil productie van kamerbreed tapijt zo goed als stopzetten in Sint-Baafs-Vijve, bijna 300 medewerkers verliezen hun job

Het textielbedrijf Balta heeft op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat het de productie van kamerbreed tapijt drastisch wil inperken in Sint-Baafs-Vijve. De productie wordt overgebracht naar de fabrieken in het Verenigd Koninkrijk. 295 medewerkers verliezen hun job.

Balta zal bijna geen kamerbreed tapijt meer produceren in Sint-Baafs-Vijve. De productie verhuist naar de fabrieken van Balta in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf zegt dat het niet meer rendabel is om in ons land kamerbreed tapijt te produceren, omdat het economisch sowieso moeilijk is met de stijgende loonkosten en het onstabiele energiebeleid. Bovendien is er veel minder vraag naar vast tapijt op het Europese vasteland. In Groot-Brittannië wordt er wel nog veel vast tapijt gekocht. 

Fabrieken in VK kunnen snel opstarten

"De activiteit die nodig is om kamerbreed tapijt te maken, is tuften", legt directeur Marc Dessein uit. "Dat zal nog gebeuren in Sint-Baafs-Vijve, maar op kleinere schaal, want ook om losse tapijten te maken, moet er getuft worden. De productie van vast tapijt daarentegen moet binnen de 9 maanden naar Groot-Brittannië worden overgebracht. In onze fabrieken daar hebben we machines om te tuften, dus het is niet zo dat er installaties van hier naar daar moeten verhuizen."

Sociaal overleg start op

295 medewerkers verliezen hun job in Sint-Baafs-Vijve. Het sociaal overleg start nu op. “Bij Balta hechten we veel belang aan een constructieve dialoog met de sociale partners", zegt Marc Dessein. "Nu werken voor de verschillende vestigingen van Balta in ons land 1.345 mensen, de meesten in Sint-Baafs-Vijve, want dat is de grootste fabriek. De anderen in Sint-Eloos-Vijve en Oudenaarde. Er zullen na de operatie die we vandaag hebben aangekondigd, nog 1.050 medewerkers overblijven in België."

De bonden hopen het aantal ontslagen nog te kunnen beperken of minstens te onderhandelen over de voorwaarden voor mensen die het bedrijf moeten verlaten. "We hebben het dan vooral over de premie voor mensen die ontslagen worden", zegt Steve Meseure van de socialistische vakbond ABVV. "We hadden voelen aankomen dat er iets ging gebeuren", zegt Meuseure nog, "maar dat het zo'n grote impact zou hebben, dat hadden we niet gedacht." 

Site verdwijnt niet

Balta benadrukt dat de site in Sint-Baafs-Vijve niet verdwijnt. "We hebben nog veel meer activiteiten in Sint-Baafs-Vijve dan alleen tuften. We waren al eerder van plan om 14 miljoen euro te investeren in de afdeling "Balta rugs" en dat blijft zo. Ook het plan om mensen van de fabriek in Avelgem, die gesloten wordt, over te brengen naar Sint-Baafs-Vijve, gaat nog altijd door", besluit Marc Dessein.

Meest gelezen