Slechts één Vlaamse dichter op de shortlist van de Herman de Coninckprijs, de belangrijkste Vlaamse poëzieprijs 

Zes heel verscheiden dichtbundels staan op de shortlist voor de Herman de Coninckprijs, de belangrijkste Vlaamse poëzieprijs. De enige Vlaamse dichter in het gezelschap is Astrid Haerens. Opvallend: vier van de zes zijn debuten en verschillende genomineerden hebben een migratie-achtergrond.

Dichter Herman de Coninck was jarig op 21 februari. Hij zou 79 zijn geworden, maar hij overleed plots in 1997. 21 februari is traditiegetrouw ook de dag dat de kanshebbers voor de Herman de Coninckprijs worden bekendgemaakt, de grootste poëzieprijs in Vlaanderen. Die  staat open voor bundels gedichten uit Vlaanderen en Nederland, allemaal verschenen in 2022.

Dit zijn de zes genomineerden voor de Herman de Coninckprijs 2023:

  • "Mythen en stoplichten" van Alara Adilow
  • "Plooi" van Babeth Fonchie Fotchind 
  • "Oerhert" van Astrid Haerens 
  • "Oeverloos" van Nisrine Mbarki 
  • "Bewijs van bewaring" van Iduna Paalman
  • "Waar is het lam?" van Mustafa Stitou  

De enige Vlaamse in het gezelschap is Astrid Haerens met haar debuutbundel "Oerhert". Uit het juryrapport: "Op een soepele, sprankelende en lenige manier beschrijft Haerens de uitdaging om jezelf als jonge vrouw in deze tijd te plaatsen." Haerens is een West-Vlaamse die in Brussel woont. Ze is vorig jaar gekozen als nieuwe stadsdichter of "letterzetter" van Kortrijk. Enkele jaren geleden had ze een project voor stadsgedichten in Brussel. 

Behalve Haerens staan nog drie debutanten op de shortlist.  "Mythen en stoplichten" is het debuut van Alara Adilow, een dichter van Somalische afkomst die in Amsterdam woont. Volgens de jury "een onverschrokken debuut dat durft te schuren."  Ook Babette Fonchie Fotchind staat op de shortlist met een eerste bundel. "Het urgente "Plooi" raakt aan thema’s zoals migratie, racisme, vrouwenbesnijdenis en queerness." Nisrine Mbarki voegt teksten in het Frans, Arabisch en Tamazight toe aan haar eerste bundel "Oeverloos", "een kwetsbaar narratief over het leven van haar ouders en zichzelf, dat sterk gekleurd wordt door migratie," schrijft de jury.

Iduna Paalman is genomineerd met haar tweede dichtbundel "Bewijs van bewaring". Volgens de jury "zowel qua vorm als qua inhoud een ijzersterke bundel."  

Mustafa Stitou is al langer een gevestigde waarde in de Nederlandstalige poëzie. In "Waar is het lam?" schrijft hij over het Bijbelse verhaal van Abraham die zijn zoon Isaak wil offeren. De bundel is "een filosofische zoektocht naar de betekenis van religie," staat in het juryverslag.

Over een maand, op 21 maart, wordt de winnaar van de Herman de Coninckprijs bekendgemaakt, de opvolger van de Vlaming Tijl Nuyts die vorig jaar won met "Vervoersbewijzen". De winnaar krijgt 7.500 euro.

Meest gelezen