© Patrick De Roo

Het mirakel van zanger Dany: “Elf maanden na dubbele longtransplantatie trad ik al opnieuw op”

Pulderbos -

Is Dany Van Acker (63) uit Pulderbos de enige zanger ter wereld met twee donorlongen? Die kans is reëel. Twee jaar geleden onderging hij een dubbele longtransplantatie. En nog straffer: elf maanden later stond Dany al opnieuw op het podium uit volle borst te zingen. De artsen hebben hem nooit tegengehouden, want zingen is gezond.

Kristin Matthyssen

Op 26 februari, deze zondag dus, zal het twee jaar geleden zijn dat Dany Van Acker aan zijn tweede leven begon. De datum van zijn longtransplantatie staat in zijn geheugen gegrift en viert hij zondag met een etentje met zijn vrouw bij de Chinees. Woensdag moet hij eerst nog drie dagen binnen in UZ Gasthuisberg in Leuven om helemaal binnenstebuiten te worden gekeerd, zoals de meeste getransplanteerden jaarlijks meemaken. Want het is niet omdat je getransplanteerd bent, dat je van alle fysieke zorgen verlost bent. Zo moet Dany nog altijd stapels pillen slikken, ’s morgens negen en ’s avonds zes.

Humperdinck

Van Acker werkte jarenlang in de haven, de laatste veertien jaar als lesgever. “Optreden is altijd mijn hobby geweest. In het begin trad ik samen met mijn dochter op met countrymuziek. Nu richt ik me al jaren op verenigingen als Okra, Ferm, Samana en woonzorgcentra.”

Afgelopen vrijdag trad Dany op tijdens het huwelijksfeest van Rita De Saeger (80) en Paul Gardener (85) in WZC Czagani in Broechem. Het animatieteam was vol lof over Dany’s zangcapaciteiten. “Mijn repertoire gaat van Elvis Presley over Engelbert Humperdinck tot Dean Martin, crooners, maar ook Nederlandstalige nummers van Will Tura.”

Dany lag maanden in het ziekenhuis met een vorm van longfibrose die nog dodelijker is dan kanker: “Ik weet niets over mijn donor, alleen dat hij een hartstilstand had gekregen.”© Patrick De Roo

In 2015 kreeg Dany onverwacht de diagnose van longfibrose. De zwaarste vorm: usual interstitial pneumonia of UIP, die nog dodelijker is dan longkanker. “Alles begon met een onschuldig lijkend kuchje. ‘Je moet dat toch eens laten nazien’, zei een collega. Ik heb de dokter rechtuit naar mijn prognose gevraagd, zo ben ik. Tussen de twee en de vijf jaar gaf hij mij. Tot december 2020 ben ik blijven optreden. Op het laatst had ik nog maar een saturatiewaarde van 58% en liep ik constant met zuurstof rond.”

Op YouTube. “Mijn repertoire gaat van Elvis Presley over Engelbert Humperdinck tot Dean Martin, crooners, maar ook Nederlandstalige nummers van Will Tura.”© rr

Dany raakte begin 2021 zodanig verzwakt dat zijn vrouw hem naar UZ Gasthuisberg in Leuven bracht. “Woensdag ben ik binnen gegaan, vrijdag lag ik op intensieve en op maandag werd ik in kunstmatige coma gebracht. Na drie dagen hadden ze donorlongen gevonden voor mij. Achteraf vernamen we dat de machine waaraan ik lag slechts veertien dagen levensverlenging biedt, dus de tijd drong.”

Complicaties in coronatijden

De operatie duurde veertien uur. “Er volgden allerlei complicaties. Op een gegeven moment hebben ze mij opnieuw helemaal moeten openleggen door een ophoping van bloed en vocht. We zaten bovendien midden in de coronapandemie. Ik mocht absoluut geen corona krijgen. Weinig mensen dachten dat ik ooit naar huis zou terugkeren. Ik heb heel dicht bij de dood gestaan: ik ben in de witte tunnel mijn schoonmoeder tegengekomen, die al jaren overleden is, en verschillende overleden collega’s. Ik ben ook heel angstig geweest na de operatie en kreeg hallucinaties. Maar ik probeerde positief te blijven denken.”

Dany bewijst dat je met de juiste ingesteldheid bergen kan verzetten. “Mijn bereik is wel wat veranderd, vind ik persoonlijk, maar ik kan nog probleemloos twee uur optreden.”© Patrick De Roo

30 dagen coma

In totaal lag Dany 3,5 maand in Leuven, waaronder 30 dagen in coma en 2,5 maand op intensieve zorgen. Nadien ging hij drie keer per week gedurende een jaar en twee maanden revalideren in AZ Voorkempen. Zijn eerste optreden na zijn dubbele longtransplantatie was in januari 2022 in WZC Czagani in Broechem. “Ik weet niets over mijn donor, alleen dat hij een ‘cardiac arrest’ of dus hartstilstand had gekregen. Maar uit welk land, of welke leeftijd: dat wordt niet meegedeeld.”

Dat hij Dany een paar longen schonk waar nog muziek in zat, is duidelijk. “Mijn bereik is wel wat veranderd, vind ik persoonlijk, maar ik kan nog probleemloos twee uur optreden. Een man zei eens tegen mij dat ik goed kan ‘meelippen’ met playback. Dat was het mooiste compliment dat hij mij kon geven na een volledig liveconcert. Als ik anderen kan inspireren met mijn getuigenis dat er nog véél mogelijk is na een dubbele longtransplantatie, wil ik dat graag doen.”

Dany Van Acker heeft een eigen YouTubekanaal waarop je hem enkele nummers kan horen vertolken. Interesse in een optreden? Dany.van.acker@telenet.be, 0475/32.57.03 of zijn Facebookpagina

© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen