Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

De strijd om het Amerikaanse presidentschap: auteur Marianne Williamson eerste uitdager voor president Joe Biden

Marianne Williamson, een succesvol auteur van zelfhulpboeken, heeft zich kandidaat gesteld voor de race naar het Witte Huis. Als Democrate zal ze het in de voorverkiezingen hoogstwaarschijnlijk opnemen tegen de huidige president Joe Biden. 

De Amerikaanse president Joe Biden (80) zei vorige week dat hij van plan is zich opnieuw kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024, al is dat nog niet officieel gebeurd. De Amerikaanse schrijfster Marianne Williamson (70) daarentegen heeft zich vandaag officieel kandidaat gesteld. Ze is nu dus de eerste Democratische kandidate die Biden wil uitdagen in de race naar het Witte Huis.

Ze heeft een progressief en feministisch profiel. Doorheen haar hele carrière heeft ze verschillende doelen gesteund, waaronder campagnes tegen armoede en liefdadigheidsinstellingen voor HIV en AIDS. Ze heeft daarnaast een tiental zelfhulpboeken op haar naam, waaronder vier bestsellers. Ze houdt ook lezingen over spirituele onderwerpen.

"Economisch onrecht"

Williamson hield vandaag een speech voor haar aanhangers in Washington, waarbij ze uithaalde naar de huidige politieke klasse. Die is volgens haar "resistent voor verandering en gecorrumpeerd door multinationals". Eerder zei Williamson onder andere gedreven te zijn door "het economische onrecht dat miljoenen Amerikanen wordt aangedaan door de invloed van het geld van bedrijven op het politieke systeem".

Vier jaar geleden was Williamson ook al eens presidentskandidaat voor de Democraten. Ze haalde tijdens haar campagne de krantenkoppen door haar openlijk spirituele benadering van de politiek, waarbij ze kiezers vertelde dat ze "liefde zou inzetten voor politieke doeleinden" tegen de "duistere kracht van Donald Trump". Ze trok zich al snel terug uit de verkiezingen.

Meest gelezen