Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

161 miljard dollar winst in 1 jaar tijd: Saudische oliegigant Aramco breekt alle records door energiecrisis

De Saudische oliegigant Aramco, een staatsbedrijf, heeft zijn boekjaar 2022 afgesloten met een winst van 161 miljard dollar (ruim 151 miljard euro). Dat is een duidelijk record voor het bedrijf en wellicht zelfs een record aller tijden. De Saudi's profiteerden zo volop van de extreme energieprijzen van het voorbije jaar.

Hogere vraag, hogere volumes, hogere prijzen, hogere winstmarges: voor de olie- en gasgiganten wereldwijd stroomt het geld binnen. Door de energiecrisis, die al was gestart vóór de oorlog in Oekraïne, maar door die oorlog helemaal losbrak, klommen de prijzen voor gas en olie in de loop van 2022 naar een bijzonder hoog niveau, om pas in de laatste maanden weer wat te milderen. Vandaag betaal je zowat 82 dollar per vat ruwe Brentolie, in de zomer vorig jaar was dat nog meer dan 120 dollar. 

Het verklaart waarom zo veel olie- en gasbedrijven momenteel het zo uitzonderlijk goed doen. Het Saudische staatsbedrijf Aramco doet er na de recordwinsten van BP, Shell, Exxon Mobil of Chevron nog een schepje bovenop.

Met een jaarwinst van 161 miljard dollar (ruim 151 miljard euro), 46 procent meer dan vorig jaar, breekt het bedrijf sowieso de eigen, en wellicht zelfs alle (publiek bekende) records. In de lijstjes van "hoogste jaarwinst ooit" stond Aramco sowieso al bovenaan met de winst van de boekjaren 2018 en 2021.

Op een na meest waardevolle bedrijf

Om de omvang van die winst enigszins te kunnen vatten: 161 miljard dollar is meer dan het bruto binnenlands product - de totale waarde van de geproduceerde goederen en diensten - van een land als Marokko. Met die som kan je in een klap ongeveer een derde van de volledige Belgische staatsschuld (481 miljard euro) afbetalen of (althans volgens sommige studies) de helft van de honger in de wereld oplossen tegen 2030.

Saudi Aramco laat tegenwoordig met een totale beurswaarde van 1,9 biljoen dollar al grote techbedrijven als Microsoft, Alphabet (Google) en Amazon achter zich. Enkel Apple doet het met een waarde van 2,3 biljoen dollar nog beter. Eerstvolgende oliebedrijf op die lijst: Exxon Mobil, met een marktwaarde van 444,26 miljard dollar.

Ook in het boekjaar 2023 zal Aramco volgens analisten trouwens nog hoge winsten boeken. De OPEC+, de olie-exporterende landen en hun bondgenoten, besliste in oktober namelijk om fors minder olie op te pompen om de dalende prijzen tegen te gaan. Ook de weer aantrekkende economie in China zou in de komende maanden een stuwend effect op de olieprijzen kunnen hebben.

Meest gelezen