© Emiel Tack

Landbouwersgilde Sint-Laureins wil normen voor kleinschalige zuivering van huishoudelijk afvalwater op het platteland

 

De landbouwersgilde van Sint-Laureins wil dat er normen komen om huishoudelijk afvalwater te zuiveren via kleine installaties in landelijk gebied. Als landbouwers hun akkers bemesten, dan komt nitraat in het water terecht. Ze mogen een bepaalde nitraatnorm niet overschrijden. Maar ook in afvalwater van huishoudens zit nitraat. Dat wordt in Sint-Laureins gezuiverd in een kleine waterzuiveringsinstallatie. De hoeveelheid nitraat die daarvan in het water terecht komt, is veel groter dan de normen die de boeren krijgen opgelegd. Dat vinden ze niet eerlijk.

Sentse, de landbouwersgilde van Sint-Laureins vindt dat de landbouwers onterecht afgerekend worden voor de gevolgen van teveel stikstof. Als landbouwers hun land bemesten dan wordt de mest omgezet in nitraat

Normen en regels

Landbouwers worden gecontroleerd op hun bemesting. Ze moeten regels volgen zodat de hoeveelheid nitraat binnen bepaalde normen blijft, maximaal 18 milligram  nitraat per liter water. Die hoeveelheden worden maandelijks gemeten bij verschillende meetpunten en de overheid heeft de normen vastgelegd in Mest Actie Plannen (MAP), legt Danny Herrebout van de landbouwersgilde uit. 

Geen normen voor kleinschalige landelijke waterzuivering

Maar ook in afvalwater van huishoudens zit nitraat. Dat wordt in Sint-Laureins, net als in andere landelijke gebieden gezuiverd in een KWZI, een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie "die huishoudelijk afvalwater zuivert van douches, wasmachines en septische putten, menselijk mest dus", van een beperkt aantal gezinnen. In Sint-Margriete heeft de gilde metingen laten doen en daaruit bleek dat de waterkwaliteit van de streek in het algemeen aan alle normen beantwoordt, maar dat de nitraatconcentraties die van een KWZI in het water terecht komt, veel groter zijn dan de normen die de boeren krijgen opgelegd. 

Oneerlijk

"Het is ons een doorn in het oog", zegt Danny Herrebaut, "uit de KWZI van Sint-Margriete komen concentraties van 150 tot 200 milligram per liter. Maar de landbouwers die de regels en normen respecteren worden in de hele stikstofkwestie wel afgerekend op teveel nitraat. Dat terwijl er andere bronnen zijn met hogere concentraties en daarvoor gelden geen normen." 

Volgens de landbouwersgilde zou de overheid alle bronnen van nitraatconcentraties in kaart moeten brengen om een correcter beeld te geven van wie verantwoordelijk is voor het teveel aan nitraat. "Als landbouwers zijn we verplicht om met de bemesting een bepaald aantal meter van sloten weg te blijven. We respecteren dat, maar zien dat het effluent van de KWZI in de sloot geloosd wordt. Dat is oneerlijk."

Meest gelezen