Copyright The Associated Press 2023

Moet je je als spaarder of belegger ongerust maken over de problemen bij Amerikaanse banken?

Moet je je als spaarder of belegger ongerust maken nu twee Amerikaanse banken over de kop zijn gegaan? En dreigt er een nieuwe bankencrisis? Beleidsmakers proberen de onrust te temperen, maar de beurswereld lijkt voorlopig niet te volgen. Toch is er weinig reden tot paniek, zegt VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck. 

Moeten spaarders ongerust zijn voor een nieuwe bankencrisis?

"Er zijn echt wel grote verschillen met de bankencrisis van 2008", zegt financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck van VRT NWS. "Toen werd de mokerslag gegeven door het faillissement van de grote, Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Dat was een bank waar bijvoorbeeld ook Belgische banken aandelen en obligaties in hadden. Dat was toch van een heel andere orde dan nu, de situatie was toen ook fundamenteel anders."

"Nu gaat het over twee banken die relatief onbekend zijn. Het zijn geen kleine banken in de Verenigde Staten, maar ze zijn wel actief in een heel specifieke sector. Silicon Valley Bank richt bijvoorbeeld specifiek op start-ups in de techsector."

Toch blijft voorzichtigheid geboden, zegt Van Droogenbroeck. "Er is in wezen geen risico op een nieuwe bankencrisis, maar het is natuurlijk geen exacte wetenschap. Je merkt hoe snel het allemaal kan gaan."

"Vertrouwen is cruciaal om te vermijden dat dit zich gaat verspreiden als een olievlek. Als klanten van andere banken ook beginnen te twijfelen en massaal hun geld willen weghalen bij hun bank, dan krijg je natuurlijk wel problemen."

"Daarom dat de Amerikaanse president Joe Biden benadrukt dat de klanten van deze twee banken toch nog aan hun geld kunnen. Op die manier wil men rust brengen en vermijden dat het tot een besmettingsgolf komt."

Moeten Europese banken ongerust zijn?

"Het ziet er niet naar uit dat er Europese banken zijn die een rechtstreekse link hebben met één van deze twee Amerikaanse banken", zegt Van Droogenbroeck. "Maar je weet natuurlijk nooit wat het effect is als de ongerustheid plots toch uitdijt. Vertrouwen is cruciaal in de financiële sector. Daarom is het belangrijk dat beleidsmakers de ongerustheid zo snel mogelijk de kop indrukken."

Eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni heeft intussen ook laten weten dat er geen onmiddellijk gevaar is voor de Europese bankensector. "Er is geen rechtstreekse besmetting. We moeten mogelijke onrechtstreekse impact in de gaten houden, maar voor het ogenblik zien we geen betekenisvolle risico's", zegt Gentiloni.

Waarom zakken de Europese beurzen dan toch in het rood?

Toch zijn de Europese beurzen vanmorgen meteen zwaar in het rood gegaan. Ook de Brusselse Bel20-index kreeg vanmorgen een klap van meer dan 3 procent. Hoe komt het dat het faillissement van de twee Amerikaanse banken ook hier zo veel impact heeft?

"Het doet automatisch meteen denken aan de bankencrisis van 2008. Toen was het ook een Amerikaanse bank die failliet was gegaan. Silicon Valley Bank is ook de eerste echt grote bank die sinds 2008 over de kop is gegaan." 

"De situatie is heel anders nu, maar de beurs is geen plek waar alleen maar ratio speelt, ook emotie en ongerustheid bepalen de beurskoers. Zo zie je dat de financiële markten op dit moment niet bepaald onder de indruk zijn van de sussende woorden van president Biden. Afwachten wat het gaat brengen dus."

BEKIJK - Het volledige gesprek met Michaël Van Droogenbroeck in "VRT NWS Live":

Videospeler inladen...

Meest gelezen