Poolse minister van Defensie, Mariusz Blaszczak
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Polen ontmantelt Russisch spionagenetwerk na vondst verborgen camera's langs spoorlijnen

De Poolse minister van Defensie, Mariusz Blaszczak, heeft gezegd dat een Russisch spionagenetwerk is ontmanteld. Polen is een bondgenoot van Oekraïne en helpt met de toelevering van wapens. Negen verdachten zijn opgepakt nadat er tientallen verborgen camera's zijn ontdekt langs belangrijke spoorlijnen. De verdachten zouden in opdracht van de Russische geheime dienst hebben gewerkt.

In Polen zijn negen personen opgepakt omdat ze verdacht worden van spionage en samenwerking met de Russische geheime diensten. Hiermee heeft Polen een Russisch spionagenetwerk onderschept, zegt de minister van Defensie Mariusz Blaszczak. 

De dreiging was reëel

Mariusz Blaszczak, Poolse minister van Defensie

Blaszczak zegt dat de spionnen werkten in functie van "zij die Oekraïne hebben aangevallen". De spionnen werden betaald door de Russische geheime diensten voor hun acties. 

Strategisch punt

Eerder meldde een Poolse privé-radio, RMF FM, dat een groep verdachten werd opgepakt wegens spionage. Volgens RMF FM werden de verdachten opgepakt nadat er tientallen camera's waren ontdekt langs belangrijke spoorlijnen in het zuidoosten van Polen, nabij de grens met Oekraïne. 

In de buurt ligt ook de luchthaven van Rzeszów-Jasionka, één van de punten van waar wapens, munitie en humanitaire hulp vanuit het Westen worden geleverd aan Oekraïne. De luchthaven ligt op 62 kilometer van de Oekraïense grens. Vorige maand landde de president van de VS, Joe Biden, nog op diezelfde luchthaven voor zijn bezoek aan Kiev.

De minister van Binnenlandse Zaken, Mariusz Kaminski, bevestigde dat "agenten van de interne veiligheidsdienst camera's, elektronische apparatuur en gps-zenders hebben gevonden". Deze waren bedoeld om toevoer van militaire goederen te verstoren, zegt Kaminski. De minister bevestigde dat de verdachten sabotageacties voorbereidden. 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Russische spionageactiviteiten worden ontdekt in Europa. Sinds de Russische invasie van Oekraïne gebeurt dit vaker, zeker in Polen.

In oktober heeft ook België 21 Russische "spion-diplomaten" het land uitgezet. De Russische ambassade in Ukkel bleek ook een hoofdkwartier te zijn voor Russische spionnen in België. Het hoofdkwartier functioneerde als een communicatiecentrum voor Russische inlichtingendiensten, om versleutelde informatie door te sturen naar Rusland.

Meest gelezen