© Serge Minten

Politie waarschuwt organisatoren van (Facebook)evenementen: “Bezint eer ge begint”

Hasselt stond donderdag op haar kop toen de Limburgse stad werd overspoeld door duizenden Pokémonjagers. Dat plaatsen plots een toestroom kennen van mensen die afkomen op een inderhaast georganiseerd (facebook)evenement komt steeds vaker voor en daarom wil de Antwerpse politie de algemene regels daaromtrent nog even verduidelijken. “Bezint eer ge begint”, is de voornaamste boodschap die de politie meegeeft.

JoRo

De politie ziet het steeds vaker gebeuren. Mensen organiseren een evenement op de openbare weg, maar ze zijn zich niet bewust van de toelatingsvoorwaarden en nog minder van de verantwoordelijkheden die rusten op de schouders van de organisator. Of u nu een affiche ophangt of een evenement digitaal aankondigt op sociale media, zoals Facebook: er bestaan algemene voorwaarden die iedere organisator moet naleven. De belangrijkste bepalingen op een rijtje.

Aanvraag bij evenementenloket

De organisator moet tijdig een aanvraag indien om het evenement op de openbare weg te mogen organiseren. Het is de burgemeester die uiteindelijk beslist over de toelating. De aanvraag gebeurt elektronisch met het aanvraagformulier van de stad Antwerpen. Het gunstig politieadvies onder voorwaarden is enkel geldig voor de faciliteiten zoals gevraagd in het aanvraagformulier.

Mogelijk kosten aangerekend

Als de voorwaarden niet worden nageleefd, kan de burgemeester, de politie, de brandweer en de bevoegde stadsdiensten ambtshalve maatregelen nemen op kosten en risico van de gebruiker, zonder recht op schadevergoeding.

Contactpersoon aanwezig

De organisator duidt een contactpersoon aan. Deze contactpersoon is tijdens het evenement permanent aanwezig en aanspreekbaar voor de politie ter plaatse.

Locatie proper achterlaten

Het gebruikte terrein en/of parcours waarvoor toelating werd gegeven, moet steeds schoon worden gehouden. De organisator is verantwoordelijk voor eventuele ongevallen. Hij of zij moet maatregelen nemen om deze te vermijden. De organisator kan aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade.

Geen verkeershinder

De organisator moet de mogelijke inzet van een interne ordedienst bestaande uit vrijwilligers, stewards of een erkende bewakingsonderneming expliciet op het aanvraagformulier vermelden. Hij of zij stelt hiervoor tijdig de politie in kennis (de dienst leefmilieu van de lokale recherche via het mailadres lokale.recherche.leefmilieu@politie.antwerpen.be en met een kopie aan het team evenementen via het mailadres openbare.orde.evenementen@politie.antwerpen.be) om hieromtrent afspraken te maken. Er zullen hiervoor bijkomende specifieke voorwaarden opgelegd worden.

Garantie openbare veiligheid

De organisator van een evenement is verplicht om tijdelijke maatregelen te nemen om de openbare veiligheid te garanderen, zowel gedurende als na beëindiging van de inname van de openbare ruimte.

Buurtbewoners verwittigen

Wanneer het evenement mogelijke hinder kan veroorzaken voor buurtbewoners, voor werkgevers en werknemers van bedrijven of particuliere instellingen in de omgeving, voor het openbaar vervoer … neemt de organisator de nodige maatregelen om dit maximaal te vermijden. De organisator staat zelf in voor de voorafgaande communicatie.

‘Bezint eer ge begint’

Belangrijkste tip voor de organisator van een gebeurtenis is dat u moet nadenken over de consequenties vooraleer een evenement te organiseren. Meer informatie vindt u in de politiecodex.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Pokémon Go