Belgen zijn zeventiende op wereldwijde geluksindex, Finland voert de lijst weer aan

Wij Belgen staan op de zeventiende plaats van het nieuwe World Happiness Report. Dat is twee plaatsen hoger dan vorig jaar. Het gelukkigste volk blijken nog altijd de Finnen te zijn. Zij staan al voor het zesde jaar op de eerste plek.

Ook al gaat het cliché dat wij Belgen mopperaars zijn, als het op geluk aankomt blijken we wereldwijd toch niet slecht te scoren. In het nieuwe World Happiness Report dat vandaag verschenen is, bekleedt België een zeventiende plek. We komen daarmee net achter buurland Duitsland en gaan Tsjechië een plaats voor. We doen het ook twee plaatsen beter dan vorig jaar, toen we op de negentiende plek strandden.

Het "gelukkigste" volk? Dat zijn nog altijd de Finnen die al voor het zesde jaar op rij op de eerste plek eindigen.

Geluk is uiteraard relatief, moeilijk te definiëren en zal door iedereen anders ingevuld worden. Om toch enigszins vat te krijgen op het concept hielden onderzoekers van het internationaal onderzoeksbureau Gallup rekening met zes factoren: sociale steun, inkomen, gezondheid, vrijheid, vrijgevigheid en de afwezigheid van corruptie.

Scandinavië boven

Er hangt op dat vlak trouwens al jaren iets in de Scandinavische en noordelijke lucht. Finland wordt in de ranking gevolgd door Denemarken, IJsland, Israël, Nederland, Zweden en Noorwegen.

Volgens de onderzoekers scoren verschillende landen opvallend goed ondanks een opeenvolging van crisissen zoals corona of de energiecrisis die het gevolg was van de oorlog in Oekraïne.

Conflict en politieke onrust blijken toch nog steeds doorslaggevend te zijn in het geluk van een bevolking. Helemaal onderin vinden we Afghanistan en Libanon.

Meest gelezen