IAEA-topman volgende week voor tweede keer naar kerncentrale Zaporizja

Satellietbeeld van de kerncentrale van Zaporizja, 19 augustus 2022. © Belga Image

Rafael Grossi, de algemeen directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), reist volgende week voor de tweede keer naar de door de Russen bezette kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Volgens Grossi verkeert de centrale in een “precaire” situatie.

Grossi wil er de ernst van de situatie op vlak van nucleaire veiligheid bepalen, aldus het IAEA. “Ondanks onze aanwezigheid op de site sinds 7 maanden, blijft de situatie van de kerncentrale van Zaporizja precair”, aldus Grossi in een persbericht. Sinds het vorige bezoek zitten experts van de VN-atoomwaakhond op permanente basis op het terrein van de grootste kerncentrale van Europa. Die worden om de zoveel tijd afgewisseld.

Grossi neemt een nieuw team deskundigen met zich mee. De kerncentrale werd aan het begin van de oorlog ingenomen door Russische troepen. In de omgeving vinden zo nu en dan beschietingen plaats die problemen veroorzaken voor de centrale. Het IAEA wil dat een veiligheidszone rond de centrale wordt opgericht.

Partner Content