Waarom Vivaldi de zwarte doos wil uitbreiden naar snackbars en broodjeszaken

Tijdens het begrotingsconclaaf werden verschillende ideeën op tafel gelegd om belastingfraude in de horeca te bestrijden. De uitbreiding van de zwarte doos naar bedrijven met een omzet van minder dan 25.000 euro werd door Vivaldi weerhouden, onthult La Libre.

In het nieuws: Vivaldi start een werkgroep op, om de mogelijkheid te bestuderen om de zwarte doos (geregistreerd kassasysteem (GK) of witte kassa) uit te breiden naar snackbars en broodjeszaken.

  • Voorlopig zijn in de horeca alleen bedrijven met een omzet van meer dan 25.000 euro verplicht een zwarte doos te hebben.
  • Maar in de kleinere vestigingen is dit nog niet sterk gecontroleerd, wat oneerlijke concurrentie veroorzaakt voor de rest van de sector. Concreet is het ook bij de kleinste bedrijven waar het meest gefraudeerd wordt.

De context: fraude is nog steeds wijdverbreid in de horeca.

  • Volgens de cijfers van de FOD Financiën was vorig jaar één op de drie gecontroleerde inrichtingen in overtreding van de wetgeving rond fiscale fraude
  • Wat de sociale fraude betreft, blijkt uit het jaarverslag van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) dat meer dan de helft van de inrichtingen in overtreding is. Dit cijfer moet echter worden genuanceerd omdat de controles heel gericht gebeuren, waardoor de kans dat er iets fout opgemerkt wordt uiteraard groter is.

De reeds genomen maatregelen: een sector die niet gespaard blijft

  • De horeca is de afgelopen jaren niet gespaard gebleven. Denk maar aan de coronacrisis, de explosieve stijging van de energierekening of meer recent het tekort aan arbeidskrachten.
  • Maar het is wel een fraudegevoelige sector: de zwarte doos, die aan een kassa wordt gekoppeld, werd in 2016 ingevoerd. Sinds 1 juli 2022 moeten alle winkeliers ten minste één elektronische betaaloplossing aanbieden.
  • Tijdens het begrotingsconclaaf heeft de PS geprobeerd een “check in” en “check out” systeem in te voeren, zo heeft La Libre uit liberale bron vernomen. Een systeem waarmee alle werknemers zich via de geregistreerde kassa kunnen aanmelden.
  • Volgens La Libre hebben de socialisten ook geprobeerd de zwarte doos uit te breiden naar andere sectoren, zoals bakkerijen en patisserieën, kruidenierszaken, kappers en schoonheidsspecialisten, de sportsector en bioscoopexploitanten.
  • Een verzoek dat van de horecasector zelf zou komen, omdat die zich benadeeld voelt, maar zonder succes…

(ns)

Meer