Donald Trump viel ook de rechter persoonlijk aan.
AFP or licensors

Donald Trump haalt woedend uit naar zijn tegenstanders: "Aanklachten zijn inmenging in verkiezingen"

Vanuit zijn thuisbasis in Mar-a-Lago, Florida, heeft de voormalige president Donald Trump een 25 minuten lange toespraak gehouden, waarin hij reageerde op zijn arrestatie. "Ik had nooit gedacht dat dit mogelijk was in Amerika", zei Trump. De voormalige president benadrukte opnieuw zijn onschuld in de zaak.

Een woedende Donald Trump heeft in een 25 minuten durende speech zwaar uitgehaald naar de rechtbank van New York en zijn tegenstanders. De rechter had de voormalige Amerikaanse president nochtans opgeroepen om geen opruiende taal te gebruiken, maar daar had Trump geen oor naar. In tegendeel: hij haalde hard uit naar de dochter van de rechter en lanceerde een persoonlijke aanval op de vrouw van de openbaar aanklager.

"Ik heb een Trump-hatende rechter die uit een Trump-hatend gezin komt", zo sprak de oud-president. "De dochter werkte voor vice-president Kamala Harris en ontvangt geld van de Biden-Harris-campagne. Heel veel geld." Trump verwijt de rechtbank vooringenomen te zijn en blijft vasthouden aan zijn onschuld.

"De enige misdaad die ik heb begaan, is ons land moedig te hebben verdedigd tegen diegenen die het willen vernietigen", aldus Trump. Hij noemde de aanklacht "een belediging" voor zijn land. Trump haalde ook uit naar de aanklagers uit New York, Georgia en Washington DC die andere onderzoeken naar de oud-president leiden. 

BEKIJK - "De crimineel hier is de openbare aanklager, die massaal informatie gelekt heeft":

Videospeler inladen...

De zaak Stormy Daniels in het kort

  • 2006: Stormy Daniels, een voormalige porno-actrice, en Donald Trump ontmoeten elkaar en delen samen de lakens.
  • 2016: tijdens de presidentscampagne van Trump probeert Daniels haar verhaal te doen in de Amerikaanse pers. De advocaat van Trump betaalt de vrouw 130.000 dollar zwijggeld. Dat is geen misdrijf, maar de kosten werden aangegeven als "juridische kost". Dat is wel strafbaar.
  • 2018: Het verhaal van Daniels verschijnt uiteindelijk toch in The Washington Post. 
  • Vandaag: Trump wordt aangeklaagd voor het vervalsen van bedrijfsdocumenten en voor het overtreden van de kieswet.

"Er is geen zaak"

Volgens Trump, die in Mar-a-Lago werd toegejuicht door aanhangers, wil men met de aanklacht vooral de volgende presidentsverkiezingen van 2024 beïnvloeden. Trump is kandidaat voor een nieuwe ambtstermijn. "Het gaat om massale electorale inmenging op een schaal die ons land nog nooit gezien heeft", klonk het in zijn bekende stijl.

"Ons rechtssysteem is wetteloos geworden", ging Trump tekeer. De Democraten proberen het te misbruiken om verkiezingen te winnen. "We zijn een natie in verval. En nu willen deze radicaal-linkse gekken onze verkiezingen beïnvloeden met de hulp van gerechtelijke instanties. Dat kunnen we niet toestaan".

Volgens Donald Trump zijn alle juridische experts het er nochtans over eens: "Er is geen zaak tegen de oud-president". 

BEKIJK - "Ze hebben zijn aanhang juist nog groter gemaakt":

Videospeler inladen...

Hoe moet het verder?

Enkele uren voor zijn aankomst in Mar-a-Lago was Trump nog in de rechtbank van New York. Daar werden alle 34 aanklachten voorgelezen, waaronder het vervalsen van bedrijfsdocumenten en het overtreden van de kieswet. 

"Hij zag er bijzonder sip uit in de rechtbank", vertelt VS-correspondent Björn Soenens. "Tijdens de zitting zelf sprak hij slechts negen woorden. Het was geen prettige ervaring voor Trump."

BEKIJK - In de rechtbank waren geen camera's toegelaten, wel een fotograaf:

Videospeler inladen...

Na de voorlezing van de aanklacht zijn nu een reeks hoorzittingen gepland en de mogelijkheid om verschillende verzoeken in te dienen. Verwacht wordt dat de advocaten van Trump de procedure zullen proberen vertragen. Die laatste zou pas op 4 december weer voor de rechter moeten verschijnen.

"De zaak zal waarschijnlijk pas over een jaar tot een proces leiden", gaat Soenens verder. Het proces zou dan ten vroegste in januari 2024 kunnen starten, maar de verdediging van de voormalige president pleitte voor het late voorjaar. "De verkiezingscampagne gaat dus gewoon verder."

De Amerikaanse presidentsverkiezingen staan gepland voor november 2024. De voorverkiezingen binnen de partijen zouden al in februari van start gaan. Voorlopig zijn bij de Republikeinen naast Trump enkel de vroegere gouverneurs Nikki Haley en Asa Hutchinson formeel kandidaat.

BEKIJK - VS-correspondent Björn Soenens vat aanklachten tegen Trump samen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen