Radio2

Terrasverwarmer in Retie vat vuur: brandweer waarschuwt voor gevaren gastoestellen na steekvlam 

In het gehucht Schoonbroek bij Retie heeft een verwarmingstoestel op het terras van een woning vuur gevat. De brand ontstond vermoedelijk nadat de bewoners hadden geprobeerd om de kraan van de gasfles dicht te draaien toen ze een gasgeur roken. Brandweerzone Kempen waarschuwt voor de gevaren van gastoestellen met de zomer voor de deur. 

In de Hofstraat in Retie is zondagavond rond 20 uur brand ontstaan aan een terrasverwarmer. Kort voor de brand hadden de bewoners al een gasgeur waargenomen. Om op veilig te willen spelen, hebben ze geprobeerd om de toevoerkraan van de gasfles dicht te draaien. Maar door een fout kwam er vermoedelijk nog meer gas vrij, dat in brand vloog door de hitte die de terrasverwarmer uitstraalde. Zo ontstond een steekvlam die een glasraam van de woning deed barsten. 

BEKIJK - De tips van Frank Samson, brandpreventieadviseur Brandweerzone Centrum:

Videospeler inladen...

De brandweer kon het vuur snel blussen en de gasfles koelen. Er raakte niemand gewond. Toch waarschuwt brandweerzone Kempen voor gastoestellen, nu de zomer voor de deur staat.  Volgens de brandweer moet je steeds de koppelstukken of toevoerslangen van verwarmers of gasbarbecues controleren op schade of slijtage. Draai alle koppelstukken goed vast en kijk ook na of er geen scheurtjes in de toevoerslang zitten. Zo'n slang heeft ook altijd een houdbaarheidsdatum en mag je nooit langer dan vijf jaar gebruiken. Als er schade aan is, moet je ze zelfs vroeger vervangen. 

Meest gelezen