Els Van Hoof.© BELGA

Cd&v bereid abortuswet uit te breiden, maar wil niet verder dan 14 weken gaan

Cd&v is toch bereid om de wet op abortus uit te breiden, maar wil daarin niet zover gaan dan de andere regeringspartijen. Na 14 weken is een abortus voor de Vlaamse christen-democraten nog altijd een taboe. Een expertencommissie pleit in een rapport nochtans voor een uitbreiding van 12 naar 18 weken.

gjs
Bron: BELGA

Abortus was bij de regeringsonderhandelingen een knelpunt. Zes van de zeven Vivalidipartijen wilden het fors uitbreiden, maar toenmalig cd&v-voorzitter Joachim Coens wou daar niet van weten. Hij verkreeg dat de andere partijen hun wil niet tegen de zin van cd&v in zouden doordrukken in de Kamer. Enkel via een compromis zou een uitbreiding kunnen. Er werd wel een expertencommissie aangesteld die onafhankelijk diende te onderzoeken wat mogelijk is.

Geen tapijtenhandel

Die commissie is ondertussen klaar met haar werk. Het rapport wordt dinsdag in de Kamer voorgesteld, maar het is duidelijk dat de experten unaniem voor een uitbreiding van 12 naar 18 weken zijn. Alleen ziet cd&v dat niet zitten. De partij zegt een voorzichtige lezing van het rapport te hebben gedaan en heeft daaruit een eigen voorstel gefilterd. Dat is voor de coalitiepartners te nemen of te laten. Lees: het is dit of niet. Erover onderhandelen wil cd&v niet. “Abortus is een ethisch thema en geen tapijtenhandel,” valt te horen.

In het voorstel gaat cd&v dus niet verder dan 14 weken. Omdat de ingreep na de 14 weken veel ingrijpender wordt. Is het tot dan nog mogelijk om de foetus weg te nemen via een zuigcurettage, is er nadien een ingreep onder verdoving nodig of moet de foetus chirurgisch in stukken worden gesneden en verwijderd. Een tweede reden vindt de partij in een recent wetenschappelijk onderzoek uit 2021 dat aangeeft dat foetussen vanaf 15 weken pijn ervaren. 14 weken dus, al kan in zeer uitzonderlijke omstandigheden – bij incest of verkrachting - een uitzondering worden gemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer