11 - HET BEKERCIJFER. Elf spelers van Malinwa en Antwerp stonden al eens in de finale van de Croky Cup

De bekerfinale nadert met rasse schreden en daarom toveren we elke dag een relevant cijfer uit onze hoed. Vandaag is dat ‘11’. Royal Antwerp en KV Mechelen hebben elk een dertigtal ­spelers in de A-kern, maar daarvan hebben ‘slechts’ elf spelers ooit op het veld gestaan tijdens een bekerfinale.

Patrick Vincent

Elf, het lijkt weinig, zeker als je weet dat de vorige passage van beide ploegen in het Koning Boudewijnstadion nog niet zo lang geleden is: Malinwa in 2019, Antwerp een jaar later.

Maar van dat Antwerpse team dat drie jaar geleden Club Brugge versloeg met 1-0 blijven alleen Ritchie De Laet en Faris Haroun over. Koji Miyoshi kwam die avond in een leeg stadion niet van de bank.

De Mechelse kern telt nog drie spelers die de zege binnen­haalden tegen AA Gent: Rob Schoofs, Nikola Storm en Lucas Bijker. Alec Van Hoorenbeeck bleef toen bankzitter. Die dag stond nog een andere kakker op het veld, maar dan bij de tegenpartij. Birger Verstraete speelde toen op het Gentse middenveld.

© GMAX AGENCY

De speler bij wie een finale nog het meest fris in het geheugen zit, is Antwerp-spits Michel-Ange ­Balikwisha. Twee jaar geleden verloor hij op de Heizel met ­Standard van Genk. Zijn ploegmakker Björn Engels (al heel het seizoen geblesseerd) weet ook wat verliezen is in de finale. Hij deed het in 2016 met Club Brugge tegen Standard.

Malinwa telt nóg twee spelers die de stress van een finale op de eerste rij meemaakten. Boli ­Bolingoli won in 2015 met Club Brugge van Anderlecht (en zijn huidige trainer), en Dries ­Wouters verloor in 2018 met ­Genk van Standard.

Als Antwerp al op voorhand een optie wil nemen op de beker, moet het derde keeper Davino Verhulst opstellen. Die won ‘m al twee keer. In 2014 kwam hij niet van de bank, toen Lokeren het van Zulte Waregem haalde, maar in 2009 al hield hij de netten van Genk schoon toen de Limburgers de beker pakten tegen, jawel, KV Mechelen.

Bekerwinnaars in de dug-out

KV-trainer Steven Defour stond al drie keer op de Heizel. Slechts één keer – als kapitein van ­Standard tegen Westerlo in 2011 – mocht hij de cup in de lucht ­steken. De andere finales verloor hij twee keer van Club Brugge: in 2007 met Standard en in 2015 met Anderlecht. Ook zijn ­Antwerp-collega Mark van ­Bommel verloor als speler twee nationale bekerfinales met PSV. Maar hij won er ook een met de Eindhovenaars én twee met ­Bayern München.

HET BEKERCIJFER

Lees hier de vorige stukken in deze reeks:

25. Meer dan het stamnummer van KV Mechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Beker van België