AFP or licensors

BEKIJK - Klimaatactivisten viseren beroemd kunstwerk "La petite danseuse" van Franse kunstenaar Degas

"La petite danseuse de quatorze ans", een beroemd wassen beeld van de Franse kunstenaar Edgar Degas, "is aangevallen door klimaatactivisten". Dat meldt de National Gallery of Art in Washington D.C., een van de belangrijkste musea van de Verenigde Staten. Twee klimaatactivisten hebben de kunstglazen kooi waardoor het werk beschermd wordt met rode en zwarte verf besmeurd. 

De actie vond plaats gisteravond rond 18 uur Belgische tijd. "Enkele bezorgde burgers zijn naar de National Gallery of Art in Washington afgezakt en hebben de kunstglazen kooi rond "La petite danseuse de quatorze ans" ("Het kleine danseresje van 14 jaar") van Edgar Degas besmeurd met valse olie en vals bloed", schrijft Declare Emergency, de groep die verantwoordelijk is voor de actie, op haar Instagrampagina.

Op videobeelden is te zien hoe twee klimaatactivisten het werk benaderen met verfbussen in de hand. Een man besmeurt het kunstglas rond het werk en de sokkel waarop het beeld staat met zwarte verf, een vrouw doet hetzelfde met rode verf. Daarna gaan ze voor het werk neerzitten en leggen ze hun beweegredenen uit. 

BEKIJK - Klimaatactivisten hebben het gemunt op "La petite danseuse" van Degas:

Videospeler inladen...

"Onze leiders moeten verantwoordelijkheid opnemen en de waarheid vertellen over wat er met het klimaat gebeurt", zegt de vrouw. Het blijkt om een 53-jarige vrouw uit Brooklyn, New York te gaan, dat blijkt uit een bericht over de actie op de Instagrampagina van de vooralsnog onbekende klimaatbeweging Declare Emergency.

De beweging roept president Biden op om de noodklimaatnoodtoestand uit te roepen en om te stoppen met vergunningen uit te reiken om fossiele brandstoffen te ontginnen. 

Kunstwerk weggehaald

Kaywin Feldman, directeur van de National Gallery of Art, veroordeelt de actie in een mededeling op Twitter. "Dit gedrag is onaanvaardbaar. De activisten werden gearresteerd en het kunstwerk werd weggehaald om eventuele schade te beoordelen. Het museum zal meer informatie delen zodra die beschikbaar is."

Declare Emergency meldt dat een derde activist - vermoedelijk de man die de actie filmde - ook werd gearresteerd, maar ondertussen opnieuw is vrijgelaten. De man is levenslang verbannen uit het museum, maar wordt niet crimineel vervolgd.

AFP or licensors

Meest gelezen