Foto: Belga

Vlaanderen trekt ruim 700.000 euro uit om regionale televisiezenders bijkomend te ondersteunen

De Vlaamse regering heeft 707.000 euro vrijgemaakt om de regionale televisiezenders bijkomend te ondersteunen. Dat komt neer op een stijging met ruim een derde in vergelijking met de huidige financiering, die 2 miljoen euro bedraagt. Het grootste deel van het extra budget, meer dan 500.000 euro, zal gebruikt worden om de digitalisering en de crossmediale aanpak van de zenders te versterken. "Die digitalisering is belangrijk, want het mediagebruik van de burgers evolueert in snel tempo", aldus Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V).

Het regionale televisielandschap zit in een financieel dal. AVS, de regionale zender die een deel van Oost-Vlaanderen bedient, kreeg begin dit jaar groen licht van de ondernemingsrechtbank van Gent om een herstructurering door te voeren. De gerechtelijke reorganisatie betekent dat het bedrijf gedurende vijf maanden bescherming tegen schuldeisers krijgt, tot 24 juni.

Maar ook de andere regionale zenders hebben het moeilijk. Sinds 2011 daalt de omzet van de regionale zenders voortdurend. Volgens de koepelorganisatie NORTV is de omzet van alle zenders samen in de periode 2010-2021 gedaald van 38 miljoen naar 24 miljoen euro, een forse daling met 37 procent.

707.000 euro

Voor de tien regionale televisieomroepen in Vlaanderen gold een meerjarige samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2018-2022. De Vlaamse regering heeft nu beslist om de huidige samenwerkingsovereenkomst te verlengen voor 2023.

Via een addendum bij de bestaande samenwerkingsovereenkomst worden er extra middelen vrijgemaakt voor de omroepen en koepelorganisatie NORTV. Het gaat om 707.000 euro, een stijging van 35 procent in vergelijking met de huidige financiering, die 2 miljoen euro bedraagt.

Samenwerking wordt beloond

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) toonde zich - nadat het nieuws over AVS begin dit jaar bekend was geraakt - bereid om extra te investeren, maar enkel in regionale zenders die willen fusioneren of crossmediaal willen samenwerken.

"Ik wil het gericht aanpakken", klonk het in het Vlaams Parlement. "Wie doet wat moet gebeuren, zal daar ook extra voor ondersteund worden." In Oost-Vlaanderen zou Dalle bijvoorbeeld graag een fusie zien tussen AVS en TV Oost. "Maar omroepen moeten natuurlijk zelf die keuze maken, ik zal hen niet verplichten om te fusioneren."

Directeur van AVS, Sarah De Backer, reageert dat er in het verleden al is samengewerkt met TV Oost, maar dat een fusie niet aan de orde is en "een mogelijke samenwerking ligt momenteel niet op de broodplank". 

Met deze extra middelen zetten we een stap vooruit in de digitale evolutie van onze regionale televisieomroepen
Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Media

Dalle blijft op diezelfde lijn zitten, want het grootste deel van het bijkomende budget voor 2023 - 507.000 euro - is bedoeld "om de omroepen te helpen met de digitale ontsluiting en het uitbouwen van een crossmediale aanpak".

160.000 euro gaat naar koepelvereniging NORTV, de rest wordt verdeeld over de tien regionale omroepen. Verder is er ook een aanvullende, eenmalige energiecompensatiemaatregel van 200.000 euro, die gelijkmatig wordt verdeeld onder de regionale televisieomroepen.

"Met deze extra middelen zetten we een stap vooruit in de digitale evolutie van onze regionale televisieomroepen", aldus minister Dalle. "Die digitalisering is belangrijk, want het mediagebruik van de burgers evolueert in snel tempo. Digitale ontsluiting is het einddoel van deze oefening, die we reeds opstartten in het kader van het relanceplan."

In 2024 komt er een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2024 – 2029.

Meest gelezen