Putain, Putain: tasten in de bar

Onopgemerkt verjaren, dat was dit jaar buiten mijn vrienden gerekend. Zelfs als je zou willen vergeten dat je verjaart, soms is dat onmogelijk. Nu, verjaren is fijn, heerlijk en meer van die superlatieven kunnen het gevoel van verjaren omschrijven. Laat ons zeggen dat we zo het leven vieren. Zonder gêne kan je in de spotlights staan, maar nog meer is het een ideale reden om een hele avond wijnen te proeven.  

Smsjes van vrienden krijgen met de vraag waar ze moeten zijn, terwijl je zelf niet echt weet wat er aan de hand is… zelfs dat kan de verrassing niet minder groot maken. Plaats van afspraak bleek uiteindelijk in een nieuwe bar te zijn die zichzelf omschrijft als wijnbar. Die plaats heet Putain, Putain, centraal gelegen in de stad Antwerpen. Er werd afgesproken in het centrum van Vlaanderen, het universum waar alles gebeurt, gezien de vrienden van heinde en ver kwamen. 

De eigenaars van Putain, Putain omschrijven wijnbars als ‘te vaak blasé’. Wat ze daarmee bedoelen is dat er te vaak gedoe is rond een goed glas wijn geserveerd krijgen. Voor hen moet het goed voelen, niet te hipster worden, maar gewoon zoals de Fransen in Parijs doen in de bars in het 2e of 3e arrondissement. Elk gewoon café heeft daar wat goede wijnen op de kaart staan, en daar gaan ze hier voluit voor.

Persoonlijk vinden wij dat bars vaak ofwel net niet goed verlicht zijn, net niet goed zitten qua interieur, net niet voldoen qua akoestiek en te vaak te weinig aandacht hebben voor de meer evidente smaken of klassiekere wijnen. Waar je vroeger moeite moest doen om natuurwijnen te vinden op de kaart, moet je nu soms moeite doen om wijnen te vinden die op klassieke wijze gemaakt zijn. Helemaal niets tegen natuurwijnen, we drinken dat namelijk ook graag, maar soms wil je iets anders.

Goeie muziek, dat is alvast een zekerheid bij Putain, Putain met een passende song als “Wine Wine Wine” van Floyd Dixon en bij aankomst stond er een witte wijn uit de Côtes de Provence op tafel. Daar is het echter niet bij gebleven…

1. 2022 – Château Rosan – Evidence Blanc – Côtes de Provence – Frankrijk

De neus van deze witte wijn is heel fruitig en fris met een zweem van nieuwe witte bloesems. Rosan is een monocépage van 100 procent Rolle. In Italië is die druif  beter gekend als Vermentino. Rolle wordt omschreven als erg vruchtbaar, maar niet echt bestand tegen veel ziektes. Ze wordt laat geoogst en heeft nood aan een heet, droog klimaat met arme bodems. Dat belooft een zeer smaakvolle wijn te worden.

Bij de eerste slok valt het onmiddellijk op dat dit kouder mag staan. Zeker als je denkt aan uiterst warme dagen van bijna 35 graden, zo heet wordt het zelfs op de stranden in de Provence… dan willen wij een glas witte wijn krijgen dat koel genoeg staat. Terug naar de smaak! Dit drinkt heel vlot weg en heeft een mooie balans qua zuren versus fruitige tinten, zonder dat er iets tegen je tanden blijft plakken. Een uitermate gebalanceerde smaakbeleving: fris, fruitig, voldoende zuren en leuke bitters op het einde die lang in de mond hangen. Mogelijk is de aanzet voor degenen onder ons die echt van zuren houden iets te zoet. 

6,50 euro per glas
Alcoholpercentage: 13%

2. 2021 – Lagar de Besada – Albarino – Rias Baixas – Spanje

Ze houden van monocépages, want ook hier gaan we terug naar 100 procent dezelfde druif: Albarino. De Albarino wordt de belangrijkste druif van de Rías Baixas genoemd. Dit behoort tot de duurste witte wijnen van Spanje, maar dat zal je niet merken op de kaart.

In de neus heel fris, maar veel minder bloesems op te merken dan in de Franse Rolle. Dit is totaal anders dan het fruitige wat we hierboven omschreven. In de neus zit het Albarino-effect: citrus komt naar voren, strakke geuren en wat mineraliteit.

In de mond zijn de zuren erg straight forward. Dit is ideaal voor wie houdt van een spel van zuren in mond, al plakt dit op den duur een beetje aan de tanden. Zelfs tot op het bijtende af en dat heeft iets onaangenaams als je snel te veel drinkt. Bij deze wijn ervaren we minder evenwicht en opnieuw zouden we hem zeker kouder willen drinken dan hij geschonken wordt.

Hoewel ook gelegen in zeegebied, met name in Galicië, laat deze druivensoort veel meer zuren naar voren komen. De weersomstandigheden in de regio zijn dan ook totaal anders, meer regen en minder zon. Dit is een goede aperitiefwijn, of om te drinken bij schaal en schelpdieren. Waar waren de oesters?

6,30 euro per glas
Alcoholpercentage: 12,5%

3. 2021 – Meierer – Kestener Riesling – Moezel –  Duitsland

U heeft het mogelijk in vorige edities van de Wijn Insider al gemerkt, maar we zijn absolute Riesling-fans. Als dit op de kaart staat gaan we er sowieso voor. Daarenboven zijn we niet voor niets fan van deze gevleugelde woorden: “Everything happens for a Riesling.”

Een Riesling die in de neus appel weergeeft, dat is niet meteen verrassend. De zuren zijn overduidelijk aanwezig, maar veel meer geeft deze niet prijs als het op geur aankomt. Over naar het drinken dan maar.

Wat een droge Riesling! Qua zuren kan deze bijna concurreren met de Albarino, maar die had de neiging naar overmatige zuren, terwijl deze Riesling meer in evenwicht lijkt. Er blijft bij de Riesling zeker nog iets nasmaken die de wijn een iets meer subtielere afdronk geeft. Wat mij altijd aangenaam verrast is het lage alcoholgehalte bij Riesling en de explosie van smaak die toch vaak aanwezig is.

6 euro per glas
Alcoholpercentage: 11%

4. 2020 – Tierra Savia – Piu Tinto – Anfora – Sevilla – Spanje

Over naar de rode wijnen. Flessen werden aangerukt en er werd naar believen besteld. Een meer dan perfecte manier dus om quasi alle wijnen die de bar te bieden heeft te proeven. 

Kersen! Dat is het eerste wat in de neus opvalt. En dat blijft lang hangen die rode vruchten. Nog wat aardse tinten zouden we ook durven te detecteren en dat is het zowat.  Zacht en toch mondvol, zo omschrijven we bij de eerste slok deze aangename Garnacha. Weinig evidenties en een heel lichte kleur, dit is best een complexe wijn die ons verrast. Naar het einde tintelen zuurtjes op de tong. Denk aan die kleine rode besjes die stuk voor stuk openspatten in je mond.

Deze Garnacha drinkt soepel weg maar valt naar het einde toch wat plat. Ze heeft geen al te lange afdronk, hoewel we het wel de ideale wijn vinden om in een bar te drinken. Kortom, dit is een fijn glas wijn. Niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk, ze is zelfs een beetje speels en een beetje flirterig maar zonder dat het vermoeiend wordt. Zoals we al vermeldden kunnen we een natuurwijn appreciëren en dit is er eentje. Hoe meer je er van drinkt, hoe meer ze prijsgeeft en met het warmer worden van het glas komen er andere smaken vrij, al zouden we ze ook koud durven te serveren.

Deze wijn wordt gemaakt van Garnacha en een beetje Tempranillo. De druiven worden volledig met de hand geoogst. Nadien gisten ze voor een maand, in oude amforen, van zo’n honderd jaar oud. Na die eerste gisting rijpen ze nog eens tien maanden in dezelfde amforen onder een natuurlijke ‘flor’.

8 euro per glas
Alcoholpercentage: 14,2 procent

5. 2018 – Tamaral – Tempranillo –  Ribeira del Douro – Spanje

Zaten we met de vorige wijn in Sevilla, dan gaan we hier over naar een andere prachtige Spaanse stad: Madrid. Een monocépage gemaakt uit 100 procent Tempranillo die 14 maanden rijpte op Franse en Amerikaanse eiken vaten. Dit zal vermoedelijk iets zwaarder aankomen dan de vorige rode wijn.

In deze regio is het meestal droog en warm, waardoor de druiven heel erg veel smaak krijgen. De vele uren zon zullen zorgen voor meer rijping in de druiven, een hoger alcoholpercentage en uiteindelijk zwaardere wijnen. Deze neus geeft veel rijp donker fruit weer en sowieso tertiaire geuren. En ja hoor, daar is de chocolade en het hout.

De wijn is mooi op dronk. Een krachtige wijn waarbij uiteraard specerijen te proeven zijn, al is dit wel een weinig elegante wijn. Toegankelijk als ze is, gaat ze al snel over naar een plompe smaak die weinig finesse met zich meebrengt.

7 euro per glas
Alcoholpercentage: 14,5 procent

Fetisjisten

In Putain Putain vinden we geen fetisjisten, en eerlijk gezegd is dat ook niet nodig. Hun aanbod is heel evenwichtig met af en toe een uitschieter waar je als ware wijnliefhebber de hele avond zoet mee bent. Wijnbars blasé vinden maar u zelf dan een bar à la parisienne noemen….dat zou kunnen klinken als een contradictio in terminis. Niets is echter minder waar.

(4) PutainPutain | Antwerp | Facebook

Meer
Wijn Insider