XDGA

Bezwaren tegen verbouwing silo's in Leuven: "Zal ons terras in de schaduw zetten"

In Leuven zijn meerdere bezwaren ingediend tegen de plannen die een projectontwikkelaar heeft met de iconische silo's aan de Vaartkom. De mensen die bezwaar indienden vinden de verbouwing te groots en niet passen in de stijl van de andere gebouwen aan de Vaartkom. Bovendien zal het overhellend balkon op de silo’s mogelijk voor schaduw zorgen, vrezen ze. Volgens de projectontwikkelaar zullen de buurtbewoners nog steeds van het zonlicht kunnen genieten.

De plannen voor de verbouwing van de historische graansilo’s aan de Vaartkom in Leuven werden recent bekendgemaakt. Het project krijgt de naam SILO54 mee. De silo’s zouden omgevormd worden tot een wooncomplex met appartementen, waar ook plaats is voor een hotel, handelszaken, horeca en een congrescentrum. Opvallend is ook een stadbalkon. Voor dat alles zouden er 7 bouwlagen bovenop het huidige gebouw moeten komen. 

Schaduw in de lente en herfst

Afgelopen weekend liep het openbaar onderzoek rond de bouwvergunning voor de silo’s af, en dat leverde een aantal bezwaren op. Verschillende buurtbewoners vrezen dat de hoogte van het gebouw voor schaduw zal zorgen. Volgens projectontwikkelaar Ertzberg zullen de buurtbewoners nog steeds het grootste deel van de tijd van de zon kunnen genieten. Dat zou blijken uit het milieueffectenrapport. "Enkel in de lente of herfst kan er, zij het in beperkte mate, schaduw ontstaan. Tijdens de zomermaanden valt de schaduw volledig in het water van de Vaart en zorgt dit dus voor geen enkele impact op de buurt", klinkt het.

Aan de overkant van de Vaartkom zijn enkele horecazaken gevestigd, en ook zij vrezen schaduw op hun terras, zegt Pieter Claes van koffiebar Madmum: “Het gebouw zal ons 3 seizoenen de zon ontnemen. De ontwikkelaar heeft zelf vermeld dat ze berekend hebben dat enkel in de zomer de zon boven het gebouw zal uitkomen en ons zon zal geven. Maar ook in de lente, herfst en winter willen de mensen genieten van een zonnetje en dat wordt ons ontnomen. Eigenlijk zet je de hele zuidkant in de schaduw.” Volgens de projectontwikkelaar zullen ook de horecaterrassen nog steeds voldoende zonlicht krijgen.

De andere gebouwen aan de Vaartkom zijn gerestaureerd naar de oorspronkelijke bouwstijl, maar het voorstel van de silo’s is in mijn ogen te modern
Pieter Claes, koffiebar Madmum

Bezwaren bestuderen

Daarnaast zijn er nog andere bezwaren over mobiliteit of parkeergelegenheid bijvoorbeeld. Maar de verbouwing is vooral te groots, zeggen de buurtbewoners. Ze zijn wel voorstander van de verbouwing maar de extra bouwlagen zien ze liever niet komen. “Het is atypisch voor Leuven, het gebouw is eerder iets voor een grootstad. Het is te groot tegenover de andere gebouwen", zegt Pieter Claes. "Ook de stijl past niet echt bij de andere gebouwen aan de Vaartkom. Die zijn gerestaureerd naar de oorspronkelijke bouwstijl van de Vaartkom, maar het voorstel van de silo’s is in mijn ogen iets postmodern dat niet past bij de andere bouwstijlen aan de Vaartkom.”

De stad Leuven moet de bezwaren nu bestuderen en oordelen of ze gegrond zijn. Of dat tot een vertraging of wijziging van de plannen zal leiden, is voorlopig onduidelijk. "We willen de komende tijd blijvend toelichting geven aan al die dat wil. We nemen ook persoonlijk contact op met de buurtbewoners die tijdens het afgelopen openbaar onderzoek bezwaren uitten om te bekijken hoe we van Silo54 ook voor hen een succesverhaal kunnen maken", aldus nog projectontwikkelaar Ertzberg.

Meest gelezen