Videospeler inladen...

Gustaph in finale van Songfestival: "Ongelofelijk blij, ik wil niks liever dan mensen trots maken"

Zanger Gustaph is ongelofelijk blij en trots dat hij het tot in de finale van het Songfestival heeft geschopt. De warmte van het publiek in de zaal en in België was duidelijk voelbaar. "Wat mij veel deugd doet, want ik wil niks liever dan de mensen trots maken." En wat nu, zaterdag? Commentator Peter Van de Veire ziet hem in de top 10 eindigen: "Het plaatje klopt helemaal".

Het is Gustaph en zijn team gelukt: "Because of you" staat zaterdag in de finale van het Songfestival. Samen met zangeressen Chantal, Monique en Sandrine en ballroomdanseres PussCee West maakte hij er op het podium een energiek feestje van, dat op luid applaus en gejoel van het publiek onthaald werd. Bij het afroepen van de finalisten was het nagelbijten, tot België als vierde finalist uit de bus kwam. Een moment van ontlading bij Gustaph en de rest van Team Belgium.

BEKIJK - Gustaph reageert bij onze Songfestivalexpert op zijn finaleplaats:

Videospeler inladen...

"Ik was ongelofelijk blij", vertelt Gustaph na afloop aan VRT NWS. "Ik ben onmiddellijk in tranen uitgebarsten, zoals je kon zien. De afgelopen weken heb ik al veel geweend, dus dat is niks om verbaasd over te zijn", lacht hij. "In mijn vorige ervaringen met Sennek en Hooverphonic (als achtergrondzanger, red.) merkte ik de gewoonte dat er in de green room een camera bij een kandidaat gezet werd als afleidingsmanoeuvre (tijdens de bekendmaking van de finalisten, red). De camera's stonden bij ons, en ik dacht: "Dat gaat het dus niet zijn". En dan waren wij het toch. Ik was ongelofelijk blij en fier."

Gustaph zette met zijn performance de zaal in vuur en vlam, wat niet alleen te merken was bij het publiek, maar ook bij de pers. De warmte van het publiek was voelbaar, zegt de zanger. "En ook voor mij het bewijs: ik ben een performer. Ik perform al 20 jaar, het publiek maakt mij beter in die zin dat ik mij nog meer wil bewijzen en smijten."

"We gaan dat nailen zaterdag"

Ook in België is volop meegeleefd. "Ik heb mijn sociale media al een paar uur niet meer kunnen checken, maar ik voelde vooraf al dat er opeens wel een trots was. Wat mij heel veel deugd deed, want ik wil niks liever dan de mensen trots maken."

Ik ga er alles aan doen om iedereen thuis fier te maken.

Gustaph

En nu dus op naar de finale op zaterdag, waar Gustaph in de tweede helft zal aantreden. "In principe mag dat niet uitmaken, maar volgens de statistieken scoren artiesten in de tweede helft beter."

Hoe gaat Gustaph zich nu voorbereiden? "Op tijd in mijn bed kruipen", klinkt het. "Ik heb een goed team rondom mij, ik heb er vertrouwen in dat we dat gaan nailen zaterdag. Ik ga er alles aan doen om iedereen thuis fier te maken. We springen eruit met ons soort nummer, de energie en de boodschap. Ik denk wel dat we de kans hebben om een positief resultaat te creëren."

BEKIJK - De act van Gustaph tijdens de tweede halve finale van het Songfestival:

Videospeler inladen...

Peter Van de Veire: "Het plaatje klopt"

Peter Van de Veire, die als commentator voor VRT 1 in Liverpool is, zag een "steengoede" Gustaph. "Indrukwekkend, heel straf. Hij is typisch zo'n artiest die enorm voorbereid is en dan dat tikje meer geeft omdat het publiek zot wordt. Applaus toen hij opkwam, ze zongen van in het begin alles mee. Dat geeft een artiest zo veel vleugels."

Voor Gustaph draait het om de boodschap: zijn en vieren wie hij is, en dat wil hij doorgeven aan iedereen. "Maar ook: hij is zo professioneel", zegt Van de Veire. "Hij is ook zangdocent, dat is allemaal loepzuiver. Eerder van de week was er een probleem met het starten van de track toen ze moesten zingen in EuroVillage (het officiële fandorp van het Songfestival, red). Ze merken dat en ze zingen alles a capella zonder enige moeite. Misschien een goeie les als je iemand naar het Songfestival stuurt: fijn als iemand jong en enthousiast is, maar als hij ervaring heeft, is het nog eens zo makkelijk."

Gustaph heeft enkele jaren geleden al Songfestival-ervaring opgebouwd met Sennek en Hooverphonic. In 2000 scoorde hij een solohit als Steffen met "Gonna lose you", en nadien bouwde hij internationale ervaring op met de act Hercules & Love Affair. "En nu merkt hij, nu kan het. Ik zeg op alles ja, ik ga de wereld pakken."

Misschien een goeie les als je iemand naar het Songfestival stuurt: fijn als die jong en enthousiast is, maar als hij ervaring heeft, is het eens zo makkelijk.

Peter Van de Veire

"De gunfactor is enorm. Het is zo'n lieve mens met nul ego, de voetjes op de grond die weet waar hij mee bezig is, een entourage die hem draagt. Het is de combinatie van alles, het plaatje klopt."

"Echt een heel groot geschenk voor ons"

Hoe schat Van de Veire de kansen voor Gustaph in, zaterdag? "Da's de vraag. Het nummer is heel queer, en dat is voor sommige landen misschien wat minder evident. Maar zelfs mensen die moeite hebben met de boodschap, die zien daar iemand die zo content op het podium staat, dat ik denk, we gaan voldoende punten krijgen."

Ik zei op voorhand, top 15, maar nu denk ik dat hij mag dromen van een top 10.

Peter Van de Veire

"Ik zei op voorhand, top 15, maar nu denk ik dat hij mag dromen van een top 10. Ik zie gelijkenissen met Laura Tesoro (die in 2016 met "What's the pressure" naar het Songfestival ging, red). Die was ook zo klaar, dat klopte helemaal, die straalde rust uit. En we zijn toen als tiende naar huis gegaan. Gustaph gaat 10e of hoger eindigen, daar ben ik bijna van overtuigd."

"Hij is blij, hij blijft vrolijk, hij is een mens vol emotie. Maar ook internationaal, hij geeft een persconferentie in top-Engels en iedereen smelt weg. Dit is echt een heel groot geschenk voor ons." 

BEKIJK - "Waar denk je dat we zullen eindigen?", Songfestivalkenner Gianni Paelinck schat de kansen van Gustaph in:

Videospeler inladen...

Meest gelezen