Harry, Meghan en Doria, de moeder van de Hertogin van Sussex woonden dinsdag het Ms. Foundation Women of Vision Awards bij in Manhattan.© Getty Images Ms. Foundation for

Politie en burgemeester van New York relativeren verhaal over achtervolging Harry en Meghan: “Duurde zeker geen twee uur”

Prins Harry en Meghan Markle zouden betrokken zijn geraakt bij een achtervolging door paparazzi in de Verenigde Staten, “die bijna catastrofaal afliep”. Dat meldt hun persverantwoordelijke aan persagentschap Reuters. Maar de politie van New York relativeerde woensdagavond die versie van de feiten.

joro, lto

Het incident zou dinsdag hebben plaatsgevonden nadat het paar een gala had bijgewoond in de Ziegfeld Ballroom in New York. De moeder van Meghan Markle, Doria Ragland, zou het koppel vergezeld hebben. Tijdens de ceremonie ontving Meghan een Woman of Vision-prijs, een prijs die wordt uitgereikt aan iemand die strijdt voor gelijke rechten voor vrouwen. Het was hun eerste publieke optreden sinds de kroning van koning Charles. In het geval van Meghan Markle was het al een hele poos geleden dat ze nog in het openbaar was verschenen.

De woordvoerder van de Hertog van Sussex spreekt van een “meedogenloze achtervolging” door persmuskieten die meer dan twee uur duurde. Daarbij zou het tot bijna-botsingen zijn gekomen met andere automobilisten, voetgangers en politieagenten van de NYPD.

Volgens showbizzsite TMZ zou het trio vertrokken zijn in een SUV maar zou die aan de kant zijn gegaan tijdens de achtervolging zodat het trio in een New Yorkse taxi kon springen. Volgens de woordvoerder zouden er zo’n zes wagens met geblindeerde ruiten met daarin paparazzi achter hen hebben aangereden en zouden ze de verkeersregels hebben overtreden. Ze reden op de stoep, door het rood en in een eenrichtingsstraat. Minstens een bestuurder zou achter zijn stuur ook een fototoestel hebben vastgehad.

Harry en Meghan op archiefbeeld samen met Meghan’s moeder Doria.© REUTERS

“Hoewel Harry een publiek figuur is en dat leidt tot publieke belangstelling is normaal, maar dat mag nooit ten koste gaan van iemands veiligheid”, zo stelt de woordvoerder verder in het statement.

“Wie de beelden die er van het gebeuren gemaakt zijn, verder verspreidt, maakt zich ook schuldig aan het instandhouden van een zeer kwalijke praktijk, die gevaarlijk is voor alle betrokkenen.”

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Twijfels over verhaal

In een verklaring bevestigde het New York Police Department (NYPD) dat er een incident heeft plaatsgevonden en zei het dat talrijke fotografen “het vervoer (van Harry en Meghan, nvdr) moeilijk hebben gemaakt”.

Burgemeester van New York Eric Adams.© AP

Maar twee New Yorkse politiefunctionarissen hebben intussen aangegeven niet te geloven dat de achtervolging “bijna catastrofaal” was afgelopen. Ze spreken wel van een “nogal chaotische scène”. De burgemeester van New York Eric Adams vertelde dat twee agenten “gewond hadden kunnen raken” en dat het “verschrikkelijk zou zijn om een onschuldige omstander te verliezen tijdens een achtervolging als deze”. Toch heeft Adams ook twijfels bij de duur van de achtervolging.

“Het is moeilijk te geloven dat een achtervolging met hoge snelheid twee uur zou duren. Al gaf hij aan dat een tien minuten durende achtervolging ook al uiterst gevaarlijk en traumatiserend voor de betrokkenen zou zijn. Het echtpaar, dat bij een vriend verbleef tijdens de trip in New York, was geschrokken maar bleef verder ongedeerd.

Taxichauffeur: “Nooit gevoel dat ik in gevaar was”

De taxichauffeur die het drietal oppikte vertelde dat ze hoogstens 10 minuten in zijn auto hadden gezeten. “Ik denk niet dat ik het een achtervolging zou noemen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik in gevaar was”, zei de chauffeur, Sukcharn Sing, aan The Washington Post. “Het was geen achtervolging zoals in de films. Ze waren stil en leken bang maar het is New York, het is veilig.” Singh zei wel dat hij de indruk had gekregen dat ze al voordien achtervolgd waren geweest door de paparazzi. De taxichauffeur voegde er nog aan toe dat hij voor de tien minuten durende rit 50 dollar (inclusief fooi) kreeg van het gezelschap.

Taxichauffeur Sukcharn Sing© AP

Crash van Diana

Veilig of niet, het gebeuren brengt nare herinneringen naar boven aan de crash van Harry’s moeder Diana in 1997 in Parijs, toen hun wagen werd achtervolgd door paparazzi. De wagen crashte in een tunnel en Diana en haar toenmalige vriend Dodi kwamen om het leven.

Prins Harry uitte eerder al zijn woede over het optreden van opdringerige pers, die hij ook de schuld geeft voor de dood van zijn moeder. Hij omschreef hen als “een roedel honden” die zijn moeder constant achtervolgden. “Elke keer wanneer ze naar buiten ging, stond er een troep mensen op haar te wachten”, zei hij in een BBC-documentaire over de dood van Diana. “Ik bedoel een roedel honden volgde haar, achtervolgde haar, viel haar lastig, schold haar uit, spuugde naar haar, probeerde een reactie te krijgen, om toch maar die foto van haar boze reactie te kunnen hebben.”

De wagen waarin prinses Diana en haar vriend Dodi zaten crashte in 1997 in een tunnel in Parijs nadat ze achtervolgd werden door paparazzi. Het koppel kwam om het leven.© AP

Stalker

Harry en Meghan zouden eerder deze week ook al problemen hebben gehad met een stalker. Er zou een man gearresteerd zijn vlakbij hun huis, meldt TMZ.

Een vertegenwoordiger van de Santa Barbara County Sheriff’s Office vertelde dat ze maandagochtend, rond 2 uur, een telefoontje kregen van beveiligingsmedewerkers van Harry en Meghan’s Montecito mansion in verband met een man die in de buurt van het pand stond.

Het zou gaan om een zeker Kevin Garcia Valdovinos, een 29-jarige man. De politie hield de man aan voor stalking. Valdovinos werd later vrijgelaten op een borgsom van 2500 dollar.

Het is onduidelijk of Harry en Meghan thuis waren op het moment van het incident, maar het is niet de eerste keer dat een indringer in of bij hun huis is gearresteerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER