Krijgt Kai-Mook een baby van Kanvar? Olifantenstier mag voorlopig toch in Planckendael blijven

Goed nieuws voor de fans van olifantenstier Kanvar. Hoewel het er een jaar geleden nog op leek dat hij zou moeten verhuizen, kan hij voorlopig toch in Planckendael blijven. Voor het internationaal kweekprogramma was hij de gedroomde huwelijkskandidaat, maar in de praktijk leken Kai-Mook en haar halfzus May Tagu niet geïnteresseerd. Tot nu.

Bieke Lathouwers

Terwijl de verzorgers al maanden in de weer zijn met de kisttraining voor Kanvar, lijkt hij zijn herexamen toch te halen. “Of hij geslaagd is, weten we pas in het najaar”, zegt coördinator dierenzorg Ben. “We wachten nog even af om meststalen van Kai-Mook naar het labo te sturen om te zien of ze zwanger is. Daarna moeten we de resultaten nog afwachten, want met een predictor aan de slag gaan, lukt niet bij olifanten.”

Kanvar zit voorlopig niet bij de dames. Pas als Kai-Mook en May Tagu opnieuw in cyclus zijn, gaan ze weer samen op pad. De twee kalfjes zijn eigenlijk nog wat jong om al mama te worden, dus worden zij apart gehouden van Kanvar. Alle gras in zijn perk is dus voor hem alleen en dat apprecieert hij wel. “Om al het zand tussen het gras uit te halen, schudt hij zijn volgende hap stevig uit”, lacht Ben. “Soms klopt hij er ook mee op zijn kop, dat blijkt ook efficiënt te zijn.”

De olifantenstier is in 2017 vanuit Zoo Antwerpen naar Zoo Planckendael verhuisd als nieuwe man voor Kai-Mook en May Tagu. “Als volwassen man moet hij groot en sterk genoeg zijn om de dames te bestijgen en dat deed hij de afgelopen jaren niet. Nochtans zijn de kalfjes intussen vijf jaar en zijn de mama’s klaar om opnieuw mama te worden.”

Paring

Op vraag van de internationale stamboekhouder werd daarom gezocht naar een andere stier om Kai-Mook en May Tagu te dekken. “We mogen niet te lang wachten, want de bloedlijn van de dames is erg belangrijk voor het kweekprogramma omdat hun moeder uit het wild kwam”, weet Ben. “Zij werd gered uit een werkkamp voor olifanten in Birma en verhuisde van daar naar een Engelse dierentuin. Bovendien is het niet aangeraden om olifantenvrouwen te lang onbevrucht te laten. Dan kan het zijn dat hun cyclus verdwijnt en dan raken ze niet meer zwanger”, legt de verzorger uit. “Zover zijn we zeker nog niet bij onze dames, maar we moeten daar wel rekening mee houden.

Omdat de koele Kanvar niet in de smaak leek te vallen bij de dames, werd er voorgesteld om hem te ruilen met een stier uit een dierentuin in Azië. Maar de verhuizing sleepte lang aan en intussen is Kanvar nog wat gegroeid en lijkt hij wel indruk te maken op Kai-Mook. “Een tijdje geleden hebben we zelfs een paring waargenomen en dat is uiteraard goed nieuws. May Tagu is voorlopig nog niet geïnteresseerd in hem, maar wat niet is, kan nog komen. Als nu in het najaar blijkt dat Kai-Mook zwanger is, kan Kanvar toch blijven als dekstier en hopen we dat hij ook succes kan oogsten bij May Tagu.”

Al juichen voor een kleintje is voorlopig nog wat vroeg, want een olifantenzwangerschap duurt 23 maanden. De babyborrel is dus niet voor morgen.

AZIATISCHE OLIFANT-ID

  • Leefgebied: Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Indonesië, Maleisië, Myanmar, Nepal, Sri Lanka, Thailand en Vietnam
  • Biotoop: bossen (droog en vochtig) en graslanden
  • Voeding: grassen, bladeren, twijgen en schors
  • Klasse: zoogdieren
  • Grootte: 5,50 - 6,40 meter
  • Gewicht: mannen:3.600-6.000 kilo, vrouwen: 2.700-4.200 kilo
  • Status: bedreigd
  • Opvallend: Als olifantenstieren in musth gaan, zoals dat heet, verandert hun temperament. Dan krijgen ze een opstoot van testosteron en willen ze niets anders dan paren. Volgens de verzorgers maken ze dan ook andere geluiden. “Dan produceren ze een soort gezang dat ik niet anders kan beschrijven als het gekwek van Donald Duck”, reageert verzorgster Annelies.

© Patrick De Roo