Archiefbeeld: protest van de vakbonden aan de hoofdzetel van Delhaize.

Vakbonden betogen in Brussel: waarom wordt er precies actie gevoerd?

De vakbonden houden een nationale manifestatie in Brussel tegen wat ze sociale dumping en aanvallen op het stakingsrecht noemen, naar aanleiding van het aanslepende conflict met Delhaize. De organisatoren verwachten duizenden manifestanten. Er wordt hinder verwacht op het openbaar vervoer, in sommige winkels van Delhaize en in Brussel zelf, waar de betogers hun actie plannen. 

Waar gaat dit over?

De directe aanleiding voor de betoging is het aanslepende conflict bij de warenhuisketen Delhaize. De directie besliste begin maart dat ze alle winkels die nog in eigen beheer zijn wil overlaten aan zelfstandige overnemers. De vakbonden vrezen dat dit op termijn zal leiden tot slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden voor de duizenden personeelsleden die de overstap moeten maken. 

Vandaag is het Delhaize, wie zal het morgen zijn?

Voor de vakbonden gaat dit over veel meer dan enkel het conflict bij Delhaize

BEKIJK - ACV-voorzitter Marc Leemans legt in "De Markt" uit waarom de vakbonden op straat komen:

Videospeler inladen...

De vakbonden hebben het over een verkapte vorm van sociale dumping en willen vermijden dat dit model zich uitbreidt naar andere sectoren. En er is meer. De bonden zijn verontwaardigd en boos omdat de directie deurwaarders inschakelde en een beroep deed op de politie om in te gaan tegen stakingsacties. Ze spreken over aanvallen op het stakingsrecht. "Op die manier wordt geraakt aan het recht op collectieve actie", onderstrepen ze.

Voor de vakbonden gaat de betoging, om de redenen die hierboven zijn vermeld, breder dan het conflict bij Delhaize. "Vandaag is het Delhaize, wie zal het morgen zijn?", titelen de drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB in een persbericht. 

Hoe ziet de actie eruit?

De vakbonden hopen op 10.000 tot 15.000 deelnemers. "De betoging wordt sterk gedragen in de breedte", zegt Wilson Wellens van de liberale vakbond.  

De manifestatie vertrekt om 11 uur aan het Noordstation

De betogers verzamelen in de voormiddag eerst aan het Brusselse Noordstation, om daar rond 11 uur te vertrekken. De manifestatie trekt vervolgens naar het Brusselse Zuidstation.  Het parcours loopt via de Kruidtuinlaan, Pachecolaan, Berlaimontlaan, Keizerinlaan, Kunstberg, Koudenberg, Regentschapsstraat, Poelaertplein, Louizaplein, Waterloolaan en Engelandstraat. 

De bediendenvakbond BBTK organiseert een symbolische actie aan de kantoren van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in de Ravensteinstraat en op het Poelaertplein. 

Waar kan je hinder verwachten?

  • Wie in Brussel moet zijn met de auto, kan grote hinder ondervinden langs het parcours. "We raden u aan de verschillende wijken te vermijden en gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets", liet de Brusselse politie al weten. 
  • Maar ook het openbaar vervoer zal verstoord zijn. In Brussel wordt er grote hinder verwacht bij de trams, metro's en bussen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB, omdat een deel van de personeelsleden zou deelnemen aan de manifestatie. Het aanbod kan de hele dag verstoord zijn. De MIVB zal reizigers zoveel mogelijk informeren op sociale media en op de schermen aan haltes, maar raadt reizigers aan om in de mate van het mogelijke alternatieve oplossingen te zoeken. 
  • Over heel Vlaanderen kan ook het netwerk van De Lijn verstoord zijn. Reizigers wordt gevraagd de dienstregeling vooraf te checken op de app of de website. De Lijn schat in dat 55 procent van de ritten overeind zal blijven. 
  • Hinder bij de treinen wordt er niet verwacht, ook al omdat de vakbonden op de NMBS rekenen om de betogers naar Brussel te brengen. 
  • Voor de rest zal er mogelijk ook hinder zijn in bepaalde winkels van Delhaize. De actiedag zou mogelijk zelfs gevoeld kunnen worden tot in kindercrèches en bij de vuilnisophaling in bepaalde steden zoals in Antwerpen. 

Meest gelezen