Schotse man at 382 dagen helemaal niets, maar hoelang kunnen we overleven zonder eten of drinken?
De Schot Angus Barbieri haalde alle geschiedenisboeken door 382 dagen niets te eten. De man overleefde op een dieet van enkel water, koffie, thee en een vitaminesupplement. Maar hoe lang kan een gemiddelde mens eigenlijk zonder eten? En zonder water? Wij vroegen het aan voedingswetenschappers Eric De Maerteleire en Amandine de Paepe.
Het controversiële record van Angus ging in 1973 al de hele wereld rond. De man verloor toen 125 kilogram door meer dan een jaar niets te eten. De Schot belandde er zelfs mee in het Guinness Book of World Records. “Intussen vermeldt de organisatie geen nieuwe recordpogingen meer”, zegt voedingswetenschapper Eric De Maerteleire. “Op die manier willen ze vermijden dat iemand dit gevaarlijke record zou willen evenaren, laat staan breken.”
“Maar er zijn nog andere extreme voorbeelden van mensen die overleven op weinig tot geen eten”, aldus de wetenschapper. “Zo overleefde een Japanse wandelaar 24 dagen zonder eten én drinken, nadat hij vermist geraakte tijdens een klimtocht. De bekende activist Mahatma Gandhi overleefde tijdens een protestactie dan weer 21 dagen op slechts enkele slokjes water.”
Hoelang kunnen we écht zonder voeding?
“Onthoud dat deze voorbeelden stuk voor stuk uitzonderlijke gevallen zijn”, vervolgt De Maerteleire. “Het gaat hier over specifieke situaties die niet iedereen kan overleven. Je lichaam heeft echt wel voedingsstoffen nodig om in leven te blijven. Stoffen zoals eiwitten, mineralen, koolhydraten en vetten zijn essentieel om cellen te vernieuwen en om lichaamsprocessen van voldoende brandstof te voorzien.”
“Als je lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, zal het zijn reserves aanspreken en vet verbranden”, stelt ook voedingswetenschapper Amandine de Paepe. “Als ook die vetreserves opgeraken, loop je het risico om spiermassa te verliezen. Je wil vermijden dat je spieren zichzelf zo afbreken. Al hangt dat af van verschillende factoren. Zowel de leeftijd, het geslacht, het gewicht en de algemene gezondheidstoestand spelen een rol.”
We stellen vast dat mensen die vrijwillig zijn gestopt met eten gemiddeld sterven na 45 tot 61 dagen.
Bovendien kunnen wetenschappers zoiets onmogelijk uittesten. “Het zou onethisch zijn om mensen dagenlang uit te hongeren”, zegt De Maerteleire. “Gelukkig kunnen we wel informatie halen uit voorbeelden van hongerstakingen. Zo stellen we vast dat mensen die vrijwillig zijn gestopt met eten gemiddeld sterven na 45 tot 61 dagen. Wetenschappers schatten daarom dat een mens tussen één en twee maanden zou kunnen overleven zonder voedsel.”
En hoelang kunnen we zonder drinken?
We zeggen altijd dat we langer zonder eten kunnen dan zonder water, klopt dat? “Ons lichaam heeft water nodig voor zowat élk proces: van de spijsvertering tot de bloedcirculatie. De tijd die je kan overleven zonder vloeistof, is dus een pak korter”, duidt De Maerteleire. “Wetenschappers vermoeden daarom dat een mens ongeveer drie dagen zonder water kan.”
“Er spelen hier wel opnieuw verschillende factoren een rol. Ook voeding kan een impact hebben. Wie heel waterrijke voeding eet zoals fruit of groenten, hoeft soms niet zoveel water te drinken als iemand die granen, brood en andere droge voeding heeft gegeten. Hetzelfde geldt voor de omgeving waarin iemand zich bevindt. In een warm klimaat zal je meer zweten en sneller water nodig hebben dan wanneer je in een omgeving van pakweg 20 graden leeft.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven