Radio2

Op weg naar een nieuw record? Ooievaarsjongen van Planckendael worden drie dagen lang geringd

In dierenpark Planckendael in Mechelen worden vandaag alle ooievaarskuikens geteld, gewogen en geringd. Een klus die zeker drie dagen zal duren, want nergens in ons land overwinteren en broeden zoveel ooievaars als in Planckendael.Ā Vorig jaar nog werd een record aantal ooievaarsjongen geteld, zo'n 145 in totaal. Of er dit jaar nog meer jongen geteld zullen worden, is nog niet zeker.

In dierenpark Planckendael is het weer de tijd van het jaar: alle jonge ooievaarskuikens krijgen er een eigen ring rond hun pootje. Zo wil het dierenpark onder meer informatie vergaren over de ooievaars die er broeden. En die informatie kan aangewend worden voor onderzoek naar hun trek naar het zuiden, hun voortplanting, hun gedrag, enzovoort.Ā 

Eerste inschatting

Dankzij de ringperiode krijgt het dierenpark ook een beeld van het volledige aantal ooievaarsjongen dat er dit jaar werd geboren. Vorig nog werden er 145 ooievaarsjongen geteld, een record. "Met dronebeelden hebben we al 134 ooievaarsjongen geteld, dus het ziet er ook voor dit jaar veelbelovend uit", zegt coƶrdinator FrƩdƩric Verstappen.

Volgens de eerste inschatting zullen er dit jaar dus iets minder jongen geteld worden. Al kan dat aantal nog aandikken. "Er zijn ongetwijfeld jongen die we niet konden waarnemen via onze dronebeelden", vertelt Verstappen. "Het totale aantal jongen zullen we dus pas weten als we helemaal klaar zijn met tellen en ringen."

Ringklaar

"Van de ooievaars die we al konden waarnemen via onze dronebeelden, weten we van 116 jongen al dat ze ringklaar zijn", geeft Verstappen nog meer. "De andere jongen zijn nog te klein en ook de ooievaarsjongen die nog in ei zitten, kunnen we uiteraard nog niet tellen."

Meest gelezen