Archiefbeeld: protest van de Iraanse oppositie in Brussel (september 2022)
Nicolas Landemard / Le Pictorium

Iraanse oppositie veroordeelt gevangenenruil: "Beschamende toegeving aan chantage"

De Iraanse oppositie is verontwaardigd dat ons land de Iraanse diplomaat-terrorist Assadollah Assadi heeft vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van Olivier Vandecasteele in Iran. Ze heeft het over "een beschamende toegeving aan chantage" door Iran. Ook oppositiepartij N-VA zit met gemengde gevoelens.

"Het Iraanse verzet veroordeelt krachtig de vrijlating van de terroristische diplomaat Assadollah Assadi en zijn terugkeer naar Iran onder het bewind van de mullahs", luidt een persbericht van de Nationale Raad van Verzet van Iran. "De vrijheid van de terrorist, die na de Tweede Wereldoorlog de grootste criminele daad in Europa organiseerde en leidde, is een beschamende toegeving aan chantage voor terrorisme en gijzeling, duidelijk in strijd met het gerechtelijk bevel."

Volgens de oppositie zal dit het religieus fascisme in Iran aanmoedigen en zal het regime in Teheran doorgaan met binnenlandse repressie en regionaal en internationaal terrorisme. 

"Het Grondwettelijk Hof had in zijn arrest duidelijk gesteld dat de Belgische regering de slachtoffers zou moeten informeren alvorens de veroordeelden over te dragen zodat ze de kans krijgen om naar de rechtbank te stappen", aldus de oppositie.

Nu Vandecasteele vrij is, kan de regering best het verdrag met Iran schorsen zodat een dergelijke tragische episode in de toekomst vermeden kan worden

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover vindt dat er voor euforie geen reden is, "wanneer het beleid een Belg in zware problemen brengt en die maar bevrijd kan worden door een veroordeelde terrorist vrij te laten". "Teherans chantagepolitiek is volkomen geslaagd."  Volgens De Roover negeert de regering straal de modaliteiten die het Grondwettelijk Hof had vastgelegd om tot een ruil met de veroordeelde terrorist Assadi over te gaan. Ook het parlement werd niet betrokken, in tegenstelling tot wat Groen had gevraagd, merkt hij op.

"Nu Vandecasteele vrij is, kan de regering best het verdrag met Iran schorsen zodat een dergelijke tragische episode in de toekomst vermeden kan worden. De regering mag geen nieuwe zaak-Vandecasteele meer uitlokken. Dit uitwisselingsverdrag verklaart immers elke landgenoot in de Iraanse invloedsfeer vogelvrij."

De regering heeft uiteindelijk een andere juridische basis gekozen 

Wetstraatjournalist Bart Verhulst

"Het Grondwettelijk Hof had in zijn arrest duidelijk gesteld dat de Belgische regering de slachtoffers zou moeten informeren alvorens de veroordeelden over te dragen zodat ze de kans krijgen om naar de rechtbank te stappen", aldus de oppositie.

"Ik hoor dat dit niet is gebeurd", duidt tv-collega Bart Verhulst. "De regering heeft uiteindelijk een andere juridische basis gekozen om de ruil mogelijk te maken dan de beruchte Irandeal." Olivier Vandecasteele is geruild op basis van oude wetgeving waarbij de premier ondertekent, en daarbij hoefde de oppositie niet te worden verwittigd.

Hoe dan ook: Assadollah Asadi is op een lijst van Interpol geplaatst, waardoor hij in de praktijk hier nooit meer welkom is.

De Iraanse diplomaat Assadollah Assadi, om wie dit allemaal draait, is in 2021 door de correctionele rechtbank in Antwerpen tot 20 jaar cel veroordeeld. Hij werkte als diplomaat op de Iraanse ambassade in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, een soort dekmantel voor activiteiten tegen Iraanse opposanten in Europa.

In 2018 had hij een tas met een halve kilogram springstof en een ontsteker aan een Belgisch koppel van Iraanse afkomst overhandigd. Hij werd daarna gearresteerd aan een tankstation in Duitsland. Het Belgisch-Iraanse koppel werd met de bommentas onderschept toen ze onderweg waren vanuit Antwerpen naar Parijs.

De springstof moest dienen voor een aanslag op een massabijeenkomst van tienduizenden aanhangers van de Iraanse oppositie nabij Parijs. Die meeting was georganiseerd door de zogenoemde Volksmujaheddin.

Meest gelezen