© ATV

Rechtbank bekrachtigt deal brand Groot Schietveld: geen straf voor luitenant die schietoefening leidde

De luitenant die aan de leiding stond van de schietoefeningen die in april 2021 het Groot Schietveld in lichterlaaie zetten, is schuldig maar krijgt geen straf. De rechtbank bekrachtigde woensdag de overeenkomst die eerder al tussen alle partijen werd afgesloten werd.

Sam Reyntjens

De brand op het militair domein Groot Schietveld brak op 23 april 2021 uit tijdens schietoefeningen door rekruten. Liefst 570 hectare bos en heide op de grens van Wuustwezel, Brecht en Brasschaat werd in de as gelegd. Uit het gerechtelijk onderzoek bleek dat de brand werd veroorzaakt door het gebruik van lichtspoormunitie.

Die munitie blijft na het afvuren zichtbaar zodat de schutter kan zien waar de kogel terechtkomt en hij zijn vizier kan aanpassen. Lichtspoorkogels mogen in normale omstandigheden gebruikt worden, maar niet wanneer er gevaar is voor natuurbranden, wat op die bewuste vrijdag 23 april wél het geval was. De luitenant die de schietoefeningen leidde, werd daarom vervolgd wegens onopzettelijke brandstichting.

Tot een inhoudelijke behandeling van het dossier komt het niet. Defensie vond een overeenkomst rond schadevergoedingen met de gemeenten Brecht en Wuustwezel en de schade werd vergoed. Het Openbaar Ministerie vond het daarom voldoende om de luitenant opschorting van straf te geven, hij is schuldig maar krijgt geen straf. “Aangezien het om opzettelijke feiten gaat die door de beklaagde bekend werden, kan mijn ambt zich wel vinden in een opschorting”, gaf de procureur vorige maand mee aan de rechters.

Woensdag bekrachtigde de rechtbank de deal tussen de luitenant en het parket.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen