Gent dringt aan op nationale zwarte lijst voor amokmakers in recreatiedomeinen

In Gent dringt bevoegd schepen Sofie Bracke (Open VLD) aan op een zwarte lijst voor amokmakers die voor problemen zorgen in recreatiedomeinen. Een dergelijke lijst moet nationaal een wettelijke basis krijgen. Bracke wil daarom in overleg met burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) op federaal niveau pleiten voor een juridische basis. Voor de domeinen die onder de provincie Oost-Vlaanderen vallen, geldt al een systeem met een zwarte lijst.

Afgelopen weekend zorgde een groep jongeren opnieuw voor overlast in het Gentse recreatiedomein Blaarmeersen. Daarop hebben de uitbaters van het domein nieuwe maatregelen genomen. De afgelopen dagen werd er intensief gecontroleerd aan de in- en uitgangen en hield de politie extra controles. 

Op dit moment werkt het stadsbestuur al met een omheining, sfeerbeheerders en veiligheidsagenten om de rust en veiligheid in het recreatiedomein te bewaren. Maar dat is niet voldoende, vindt bevoegd schepen Sofie Bracke (Open VLD). Ze dringt in de gemeenteraad aan op een zwarte lijst voor amokmakers die voor problemen zorgen.

"Enkelingen verpesten het voor de grote groep", zegt ze. "Je moet die enkelingen er kunnen uithalen, maar dat kunnen we vandaag niet. Er is onvoldoende juridische basis."

Ook pogingen van de Oost-Vlaamse deputatie om zo'n systeem op poten te zetten lopen mank, zegt Bracke. De schepen wil daarom in overleg met burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) op federaal niveau pleiten voor een juridische basis.

Vanaf 1 juni zullen de recreatiedomeinen die vallen onder de provincie Oost-Vlaanderen werken met een zwarte lijst. wie iets op één domein mispeutert en een toegangsverbod krijgt, zal ook op de andere domeinen worden geweigerd. Het domein Blaarmeersen valt onder de stad Gent en hanteert dus eigen regels.

Meest gelezen