Foto: Alexander Dumarey

Gevangenis Gent nog altijd overbevolkt, maar niemand moet nog op de grond slapen

In de gevangenis van Gent heeft elke gevangene een bed. Begin dit jaar moesten nog 82 gevangenen op een matras op de grond slapen omdat de gevangenis overbevolkt was. Dat is nog zo, maar sinds de nieuwe gevangenis van Dendermonde open is, kon het probleem worden aangepakt en zijn een aantal mensen overgeplaatst.

In de Nieuwe Wandeling, de Gentse gevangenis, verblijven momenteel 381 mannen en 50 vrouwen. Dat zijn nog 137 mannen en 11 vrouwen meer dan de voorziene capaciteit. Maar het zijn er wel een pak minder dan begin dit jaar. Toen moesten 82 gevangenen op de grond slapen omdat er geen bedden genoeg waren. Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) klaagde die toestand aan. Sinds 11 mei slapen er, op een paar dagen na, geen gedetineerden meer op de grond.  

Dendermondse gevangenis bracht soelaas

Sinds de opening van de nieuwe gevangenis van Dendermonde in maart zijn de gevangenen in alle Vlaamse gevangenissen herverdeeld en is de overcapaciteit in Gent (met 181 procent destijds een van de hoogste van Vlaanderen) geleidelijk aan verminderd. "De situatie is sterk verbeterd, van tachtig naar bijna geen grondslapers", zegt De Clercq. "Dat is niet alleen goed voor de leefomstandigheden van de gevangenen maar ook voor het gevangenispersoneel." Er is sindsdien structureel overleg opgezet tussen het parket, het gevangeniswezen, de toezichtscommissie en de lokale overheden om de bezetting in de gevangenis op te volgen. "Zo kunnen we goed de vinger aan de pols houden en sneller ingrijpen wanneer de bezettingsgraad weer stijgt."

Toch nog overbevolking

Nu verblijven er al 415 personen in de nieuwe gevangenis van Dendermonde. Tegen het einde van het jaar heropent ook de oude gevangenis van Dendermonde om nog 120 gevangenen tijdelijk te kunnen onderbrengen. Er worden nog nieuwe gevangenissen gebouwd in Antwerpen en in Leopoldsburg. Er slapen nu nog 97 gedetineerden op een matras op de grond, verdeeld over zeven inrichtingen: 63 in Antwerpen, 8 in Brugge, 4 in Hasselt, 7 in Oudenaarde, 4 in Mechelen en 8 in Turnhout. Ook in Oudenaarde heeft de burgemeester de overbevolking al aangeklaagd.

Meest gelezen