Voor het eerst hennep (cannabis) gezaaid op landbouwgrond in Mechelen, om duurzame bouwmaterialen mee te maken

In Leest (Mechelen) is voor het eerst een veld ingezaaid met hennep. Hennep wordt tegenwoordig gebruikt als grondstof voor duurzame bouwmaterialen. Maar tot nu toe moet het ingevoerd worden. Van hennep, of cannabis, wordt ook de drug marihuana gemaakt. "Maar dit is industriële hennep, je moet al 6 hectare oproken om er iets van te voelen."

De stad Mechelen heeft toestemming gegeven hennep te verbouwen op een veld in Leest. Vandaag wordt het veld ingezaaid. De hennep zal gebruikt worden om duurzame bouwmaterialen te maken, zegt schepen voor Landbouw Arthur Orlians (Open Vld). "De toepassingen zijn eindeloos. We maken er isolatie van, hardhout, paaltjes, hekken, olie... en het is vooral heel duurzaam. De kwaliteit is beter, het groeit heel snel. Vandaag wordt er gezaaid en in september kan men al planten van meer dan 3 meter oogsten. Het groeit dus sneller dan bomen en haalt ook CO2 uit de lucht."

Hier gaan landbouw en klimaat hand in hand

Arthur Orlians (Open VLD), schepen voor Landbouw in Mechelen

Hennep is wel beter gekend als cannabis, de plant waarvan de softdrug marihuana wordt gemaakt. "Maar dit is industriële hennep en dat is totaal iets anders. Je moet al 6 hectare oproken om er iets van te voelen. We gaan dus zo'n goed project als dit niet weigeren omdat het hennep heet. Het wordt hier ook ingezaaid door een lokale landbouwer. Hier gaan landbouw en klimaat hand in hand. Daar kan je niet tegen zijn."

De firma C-Biotech uit Temse is gespecialiseerd in het maken van bouwmaterialen van biologische grondstoffen. "Om dat te kunnen doen, moeten de biomaterialen gekweekt en geteeld worden", zegt Frederik Verstraete van C-Biotech. "We hebben de landbouw dus nodig. De stad Mechelen was meteen gewonnen om te bekijken welke impact dit heeft op haar lokale economie."

Oude Romeinse villa's werden al geïsoleerd met kalkhennep, om de hitte buiten te houden

Frederik Verstraete, C-Biotech

Hennep werd ook eeuwen geleden al gebruikt als bouwmateriaal. "Een van de oudste toepassingen die we met zekerheid kennen, zien we in de oude Romeinse villa's. We spreken dus over duizenden jaren geleden. Die villa's werden geïsoleerd met kalkhennep, niet om de koude buiten te houden, maar wel de hitte. Iets wat ook bij ons een uitdaging wordt. Kalkhennep is een natuurlijk materiaal om te koelen. In de jaren 30 stond er in Vlaanderen ook extreem veel hennep, maar dat is dan verboden geworden en vervangen door maïs." Ook bij de restauratie van het erfgoeddepot in Mechelen werd er al kalkhennep gebruikt.

Tropisch hardhout vervangen

Met de hennep uit Leest zijn er wel al andere plannen. "We focussen vandaag op geperst hout. We werken daarvoor samen met Trafiroad uit Lokeren. Dat maakt nu straatmeubilair van tropisch hardhout. Dat gaan we vervangen door de grondstoffen die we hier lokaal gaan telen."

Meest gelezen