Politie arresteert twee 19-jarigen uit Heusden-Zolder voor zware agressie tegen buschauffeur van De Lijn in Genk

Genk -

Zowat 2,5 maand nadat ze een buschauffeur van De Lijn zwaar toetakelden aan het station in Genk zijn twee 19-jarigen gearresteerd. Ee van hen zit in de gevangenis. De chauffeur is intussen herstellende van een operatie. Voor hem is het een opluchting dat de daders werden gevat.

Marij Wyers/Mireille MAES

LEES OOK. Ook vandaag stakingsactie bij De Lijn na zware agressie in Genk.

Die woensdagavond 22 maart sloegen de jongens de buschauffeur in het gezicht, trokken hem uit de bus en stampten hem nog toen hij al op de grond lag. Hun agressieve uithaal gebeurde nadat de buschauffeur tegen een passagier op zijn bus had gezegd dat hij niet mocht ‘vapen’. De gewelddadige jongens sloegen op de vlucht. De buschauffeur bleef gewond achter. De zware agressie had ook een grote mentale impact op de man, en op zijn collega-chauffeurs bij De Lijn. De dagen nadien waren er stakingsactie in reactie op de agressie.

Camerabeelden

Politie Carma zette zwaar in op het onderzoek naar de verdachten van de agressie. Een grote hoeveelheid camerabeelden werd geanalyseerde om de gebeurtenissen te reconstrueren zoals ze zich op 22 maart hadden voorgedaan. “Dankzij bijkomend telefonie-onderzoek en het verhoren van getuigen werden de verdachten uiteindelijk geïdentificeerd. Het bleek om twee jongemannen uit Heusden-Zolder te gaan”, zegt woordvoerster Marijke Teunis van het parket Limburg. “Tijdens een huiszoeking in hun woning werden zij gearresteerd en voor verhoor meegenomen naar het commissariaat. Eén verdachte mocht na verhoor beschikken. De tweede verdachte werd dinsdag nog voorgeleid bij de onderzoeksrechter en die besloot hem aan te houden.”

Geopereerd

Het slachtoffer zelf mag niet met de pers praten. Maar volgens Leon Versluys van vakbond ACOD Limburg is hij opgelucht dat de daders gevat zijn. “Mijn collega is intussen aan zijn neus geopereerd en revalideert momenteel. Wanneer hij terug begint te werken, is nog niet duidelijk. Dit was zowel fysiek als mentaal een zware klap. We hebben hem ook gezegd dat dit tijd nodig heeft.”

De vakbondsman zelf is ook blij dat ze de daders hebben. “Vaak ontspringen ze toch de dans. Maar we zitten een beetje met een dubbel gevoel. Want meteen na de feiten beloofden ze ons afgesloten stuurposten. Alleen gaan er die in Limburg niet komen wegens geen geld en te oude bussen. Dat is bijzonder jammer. Limburg blijft in de kou staan. We rekenen er een beetje op dat we eind van de maand tijdens het gesprek met de minister iets uit de brand kunnen slepen. Want het kan toch niet de bedoeling zijn dat onze chauffeurs zich op hun gezicht moeten laten slaan. Er moet een veiligheid worden ingebouwd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer