Het terrein werd al goed uitgetest

Gemeente met meeste hockeyspelers Sint-Genesius-Rode krijgt eindelijk hockeyveld

Sint-Genesius-Rode heeft eindelijk een eigen hockeyterrein. Goed nieuws, want de liefde voor hockey is er groot. "Nu kunnen we groeien als club, maar we blijven wel een familie waar iedereen welkom is", klinkt het bij hockeyclub Hoekies.

Sint-Genesius-Rode telt het hoogste aantal inwoners dat is aangesloten bij de Belgische hockeyfederatie. Dat bleek uit cijfers een aantal jaar geleden. Opvallend, want de gemeente had geen eigen hockeyclub of hockeyveld. Pas in 2021 werd een club opgestart. Nu is er ook een eerste hockeyveld in de Weidestraat, dat vandaag wordt ingespeeld.

Het aantal hockeyspelende Rodenaren ligt dus hoog. Uit cijfers van Hockey Belgium blijkt dat Sint-Genesius-Rode dit voorjaar 962 aangesloten hockeyleden heeft. Enkel Ukkel en Sint-Pieters-Woluwé scoren in absolute aantallen hoger, maar die gemeenten tellen wel veel meer inwoners.

Eerste hockeyclub

“Het gemeentebestuur wou een hockeyveld aanleggen, maar alleen als we konden aantonen dat er binnen de gemeente interesse was”, vertelt bestuurslid Koen Bert.

“Toen bleek dat de respons groot was, zowel bij kinderen als bij volwassenen, hebben we met een tiental vrijwilligers de club opgericht in 2021. En we zaten snel aan een kleine 200 leden.”

Eindelijk eigen terrein

Zonder een eigen terrein lukte het de club toch om een werking op poten te zetten. “Trainen mochten we op de velden van voetbalclub Rhodienne- De Hoek”, zegt covoorzitter Pierre-Yves Druenne. “Voor onze wedstrijden weken we uit naar Ternat en Ukkel." De organisatie is nu dus heel blij om een terrein te hebben in de eigen gemeente. "We hebben zelf de voormalige kleedkamers en douche omgevormd tot een soort van clubhouse. En met hulp van sponsors konden we goals en ander materiaal aankopen.”

We zien dit als een plek waar verschillende gemeenschappen kunnen samenkomen

Laurent Pierret, covoorzitter

De hockeyclub hoopt dat het nieuwe veld de club nog een boost gaat geven, maar wil wel een knusse club blijven. “We hebben de voorinschrijvingen nog maar net geopend en we zitten al aan 120 leden voor volgend seizoen”, zegt covoorzitter Laurent Pierret. “Maar we zorgen er tegelijk ook voor dat de club niet te groot wordt. Het is belangrijk dat Hoekies Hockey Club een kwaliteitsvolle familieclub blijft. In andere clubs gaat het er vaak competitiever aan toe en is er voor sommige leden geen plaats meer. Dat willen wij hier absoluut niet. Iedereen is welkom."

"We zien dit ook als een plek waar de gemeenschappen samen kunnen komen. De trainingen worden in de twee talen gegeven. Sommige Franstalige ouders vragen de trainer zelfs om tegen hun kind in het Nederlands te spreken, en omgekeerd zien we dat ook bij Nederlandstalige ouders.”

Meest gelezen