Twee opvallende vervangers bij Rode Duivels: Tedesco roept Aster Vranckx voor het eerst op, ook Johan Bakayoko komt er weer bij

Bondscoach Domenico Tedesco heeft Aster Vranckx (20) en Johan Bakayoko (20) opgeroepen als vervangers bij de Rode Duivels na de blessure van Kevin De Bruyne. Het duo was eerst opgeroepen voor het EK U21 met de nationale beloften, maar zal nu dus meedoen met de grote jongens in de kwalificatiematchen voor het EK 2024 tegen Oostenrijk en Estland. Het is niet duidelijk tot wanneer Bakayoko en Vranckx bij de Duivels zullen blijven met het oog op het EK U21.

Wim Conings

Vooral de selectie van Vranckx, die er voor het eerst bij is, komt verrassend. De middenvelder kwam afgelopen seizoen maar aan drie basisplaatsen bij AC Milan, dat hem huurde van het Duitse Wolfsburg. In principe keert Vranckx na dit seizoen terug naar de Volkswagenclub, maar de Rossoneri hebben wel nog een aankoopoptie op hem die ze kunnen lichten.

Bakayoko werd de voorbije interlandperiode ook al opgeroepen als vervanger voor de toen geblesseerde Jérémy Doku. De winger van PSV gaf toen meteen een assist voor een goal van Romelu Lukaku in de 0-3-zege in Zweden. Het is nog niet duidelijk wie hij eventueel zou vervangen.

Het is ook nog niet duidelijk tot wanneer Bakayoko en Vranckx bij de Duivels zullen blijven met het oog op het EK U21. Voor de beloften zou het een serieuze tegenvaller zijn als ze die twee niet kunnen gebruiken voor de eerste match tegen Oranje volgende week woensdag (18 uur). Bondscoach Tedesco en beloftentrainer Jacky Mathijssen staan daarover in overleg.

De Bruyne past (zoals verwacht) voor tweeluik

Kevin De Bruyne, die zaterdag in de finale van de Champions League met Manchester City na ruim een halfuur met een hamstringblessure naar de kant moest, komt zoals verwacht niet in actie in de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden tegen Oostenrijk.

Het forfait van De Bruyne is geen verrassing. De 31-jarige middenvelder verklaarde na afloop van de finale immers al dat hij dacht niet fit te raken voor het tweeluik met de Duivels. “Er is een verschil met wat ik de vorige keren voelde toen het kleine scheurtjes waren”, zei hij over zijn hamstringblessure. “Nu is het echt helemaal gescheurd. Jammer, maar het is wat het is.”

De Belgen starten met een perfect rapport onder Tedesco aan het nieuwe tweeluik, dat tevens de afsluiter is van een slopend seizoen. Op de openingsspeeldag van de EK-kwalificaties werd eind maart met 0-3 gewonnen in Zweden, enkele dagen later volgde een 2-3 zege in een oefeninterland in Keulen tegen EK-organisator Duitsland.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.