Jonas Roosens

"Dit moet een kans krijgen": minister Weyts positief over experiment met vierdaagse schoolweek

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageert positief op het experiment van twee Brusselse basisscholen om een schoolweek van vier dagen in te voeren. Om het lerarentekort op te vangen krijgen kinderen er op woensdag geen les. 

"De beslissing is gedragen door de schooldirectie en het lerarenkorps. Dan moet het ten minste een kans krijgen", vindt Weyts. 

In GO!-basisscholen Papageno en De Weg-Wijzer in Evere zullen de leerlingen vanaf volgend schooljaar op woensdag geen les meer hebben. Als compensatie voor de vier uur les op woensdag die dan wegvalt, zullen de leerlingen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag een uurtje langer op school blijven. Ook drie andere scholen hebben plannen in die richting. 

"Het is een creatieve oplossing en kan een goede maatregel zijn. Scholen hebben de autonomie om zelf te bepalen hoe ze hun uren organiseren. Dat moeten 28 uren van 50 minuten zijn, gegeven tussen 's ochtends 8 uur en 's avonds 17 uur. Daartussen mogen ze eigen keuzes maken. Die autonomie is belangrijk", aldus Weyts. 

BEKIJK: Minster Ben Weyts: "Dit is een specifieke situatie voor Brussel":

Videospeler inladen...

Geen algemene oplossing lerarentekort

De minister ziet weinig toekomst in een plan om scholen op grote schaal aan te moedigen de vierdagenweek in te voeren: "Gelet op de specifieke Brusselse problematiek weet ik niet of dat in de rest van Vlaanderen veel navolging zal krijgen. Ik moedig wel elke school aan om met de autonomie die ze hebben, aan de slag te gaan." Omdat veel Brusselse leerkrachten in Vlaanderen wonen, is mobiliteit vaak een groot probleem. Een dag minder pendelen zou een grote tijdwinst betekenen.

Meest gelezen