Radio2

Het Arboretum van Kalmthout breidt uit met 'De tuin van Sonia'

De voormalige tuin van Sonia van Laethem wordt een onderdeel van het Kalmthouts Arboretum. De tuin is een hectare groot en werd de voorbije tweeënhalf jaar beplant met zo'n 15.000 nieuwe planten en 100 nieuwe bomen en struiken. "Een emotioneel moment", zegt Sonia op Radio 2.

'De tuin van Sonia', genoemd naar voormalig bewoonster Sonia Van Laethem, wordt onderdeel van het Arboretum van Kalmthout. Mede dankzij de opbrengst van een crowdfunding, kon het Kalmthoutse Arboretum de tuin kopen. Zo is de tuin een beetje van iedereen. Vanaf zaterdag 17 juni kan ook het publiek 'de tuin van Sonia' komen bewonderen.

Mijn eerste herinneringen in de tuin waren al in 1955 bij mijn schoonouders

Sonia Van Laethem

Sonia's tuin was oorspronkelijk van haar schoonouders. Toen zij stierven, erfden Sonia en haar man het huis en de tuin. Van weekendhuis werd het later hun echte thuis. Sonia verhuisde in 2019 naar een woonzorgcentrum in Kapellen. In plaats van haar tuin te verkavelen, wilde ze dat de bomen en planten bleven bestaan. "Ik ben zelfs een beetje emotioneel, maar vooral heel blij dat deze tuin naar het arboretum is kunnen gaan", vertelt Sonia. De tuin grenst aan twee kanten van het Kalmthouts Arboretum en kon er zo makkelijk onderdeel van worden.

Aanwinst voor het Arboretum

Voor het Kalmthouts Arboretum is Sonia's tuin heel belangrijk. "De tuin geeft ons de mogelijkheid om onze belangrijkste verzameling, de toverhazelaars, uit te breiden. We hebben hier meer dan 200 soorten toverhazelaars kunnen bijplanten", zegt conservator-directeur Bram Rammeloo.

Het is een genoegen om met zo'n prachtig domein te mogen werken
Steven Vanden Bergh, assistent-tuinchef

Naast de toverhazelaars breidde het Arboretum zijn collectie uit met 15.000 nieuwe plantjes en 100 nieuwe bomen en struiken in 'de tuin van Sonia'. Met behulp van vrijwilligers en de vaste tuinmannen van het Arboretum werd de tuin van een privétuin omgetoverd  tot een publiekstuin. De tuin was al voor de overname van het Arboretum een pareltje. "Er stonden hier al bomen van 100 jaar oud, dat overstijgt generaties", vertelt assistent-tuinchef, Steven Vanden Bergh.

De tuin wordt vanaf zaterdag 17 juni opengesteld voor het publiek. In het najaar krijgen bezoekers ook de kans om een zeldzame of bedreigde boom te adopteren.

Meest gelezen