Russian Defense Ministry Press Service

Rusland heeft eerste tactische kernwapens naar Wit-Rusland overgeheveld

Rusland heeft bevestigd dat het tactische kernwapens naar Wit-Rusland heeft verplaatst. "Het is gebeurd, de eerste nucleaire wapens zijn geleverd op het grondgebied van Wit-Rusland", aldus Russisch president Vladimir Poetin gisteren op een economisch forum in Sint-Petersburg. Wit-Rusland grenst aan Oekraïne en is bondgenoot van Rusland in de oorlog in Oekraïne.

Eind maart had Poetin al laten weten dat hij kernkoppen naar bondgenoot Wit-Rusland zou brengen. Aanvankelijk werd gedacht dat de bouw van de opslagplaatsen tegen 7 of 8 juli klaar zou zijn, maar de eerste wapens zijn dus intussen geleverd.

"Aan het einde van de zomer, aan het einde van het jaar, zullen we dit werk voltooien", aldus Poetin nog, zonder daarover verder in detail te treden. 

Rusland zegt dat het zelf de controle behoudt over de kernkoppen. Het gaat om zogenaamde tactische nucleaire wapens, die enorme schade kunnen aanrichten maar een kleiner bereik hebben dan zogenoemde strategische kernwapens.

BEKIJK - Voor het eerst na de Koude Oorlog heeft Rusland kernwapens staan buiten haar eigen grondgebied:

Videospeler inladen...

Ironisch

Met de beslissing om kernwapens buiten Rusland te stationeren, probeert Moskou druk uit te oefenen op de westerse landen binnen de NAVO. 

De Verenigde Staten hebben alvast "geen reden" om hun nucleaire houding te wijzingen, reageert Antony Blinken, hoofd van de Amerikaanse diplomatie. "We zien geen aanwijzingen dat Rusland zich voorbereidt op het gebruik van een kernwapen.”

Blinken vindt het verder "op zijn zachtst gezegd ironisch" dat de Russische president kernwapens zou inzetten in een buurland. Poetin heeft volgens hem namelijk zijn invasie in Oekraïne deels gerechtvaardigd omdat het wilde voorkomen dat Kiev kernwapens in handen zou krijgen via een mogelijk NAVO-lidmaatschap.

Hij valt verder de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko aan omdat die akkoord ging met dergelijke wapens op zijn grondgebied en vindt dat dit "het zoveelste voorbeeld is van zijn onverantwoordelijke en provocerende keuzes".

BEKIJK - "Het gebruik van tactische kernwapens is theoretisch mogelijk", zegt president Poetin:

Videospeler inladen...

Politiek signaal

“Het is voor het eerst sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 dat Rusland kernwapens buiten de grenzen plaatst”, duidt defensie-expert Jens Franssen. “De VS zijn dat altijd blijven doen: er liggen Amerikaanse kernwapens in ons land, Nederland, Duitsland en Italië.”

“Tactisch verandert er niet zo veel, want Rusland heeft altijd kernwapens aangehouden in de Russische enclave Kaliningrad, dat tussen Litouwen en Polen ligt. Desalniettemin blijft het een belangrijk politiek signaal dat Rusland hiermee stuurt: “Wij zijn nog steeds een nucleaire supermacht waarmee je rekening moet houden”.”

IN KAART - Wit-Rusland heeft een grens van enkele honderden kilometer met Polen:

Meest gelezen