OceanGate Expeditions

Tijd dringt om vermiste onderzeeër te vinden die op weg was naar wrak Titanic: "Nog tot donderdag zuurstof aan boord"

De zoekactie naar de kleine onderzeeër Titan die vermist is geraakt terwijl hij met toeristen op weg was naar het wrak van de Titanic heeft nog geen enkel resultaat opgeleverd. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht vanavond gezegd op een korte persconferentie. Het contact met de onderzeeër is zondagmiddag zowat een uur en 45 minuten na het vertrek verbroken. De tijd dringt, want er is nog maar voor 40 uur - tot donderdag dus - zuurstof aan boord.

De kustwacht van de Verenigde Staten is samen met die van Canada bezig met een gezamenlijke zoekactie in de wateren van de Atlantische Oceaan, zo'n 1.450 kilometer ten oosten van de kust.

Volgens admiraal John Mauger van de Amerikaanse kustwacht zijn schepen en vliegtuigen ingezet en worden er ook sonarboeien gedropt die tot op een diepte van bijna 4.000 meter kunnen zoeken. Vanaf morgen komt er ook een Franse onderwaterrobot die op die diepte kan werken. 

De zoektocht besloeg een gebied van 26.000 vierkante kilometer, maar heeft voorlopig nog "geen enkel resultaat" opgeleverd, moest kapitein Jamie Frederick van de Amerikaanse kustwacht vanavond toegeven op een persconferentie in Boston.

De tijd dringt, want de vijf inzittenden van de onderzeeër hebben nog maar voor 40 uur zuurstof - tot donderdag dus - aan boord. "Dat betekent dat het bijzonder benard moet zijn aan boord, als het al niet te laat is", zegt correspondent Björn Soenens vanuit New York. 

BEKIJK - Björn Soenens vanuit New York: "Nog altijd geen spoor van de kleine duikboot":

Videospeler inladen...

Moeilijke zoektocht

Maar de moeilijkheid van de zoekoperatie is immens, zegt Marie-France Godeau, korvetkapitein bij de Belgische marine en specialiste onderzeebootbestrijding in VRT NWS Live: "De zone waarin ze zoeken is immens. Het is trouwens niet zeker of de onderzeeër zich nog steeds onder water bevindt. Een mogelijkheid is ook dat de Titan veilig boven water is gekomen, maar problemen heeft om te communiceren."

"Het gaat om een erg afgelegen gebied", zegt admiraal John Mauger tijdens een persmoment. "Het is een uitdaging om er een zoekactie te houden. We zetten alle mogelijke middelen in om het toestel te vinden en de inzittenden te redden." Zo wordt een Canadees toestel gebruikt, dat gespecialiseerd is in het vinden van duikboten. Mauger roept ook commerciële schepen in de buurt op om uit te kijken naar de onderzeeër.

Maar volgens expert onderzeebootbestrijding Marie-France Godeau is communicatie met een onderzeeboot niet mogelijk. "We kunnen een duikboot enkel detecteren met behulp van akoestische golven met sonar. Maar op een diepte van 4.000 meter is ook die mogelijkheid zeer beperkt."

BEKIJK - Hoe verloopt de zoekactie? Admiraal John Mauger van de Amerikaanse kustwacht geeft uitleg

Videospeler inladen...

Hoe gevaarlijk is een expeditie naar de Titanic?

De onderzeeër Titan wordt door het bedrijf OceanGate Expeditions ingezet om rijke toeristen tot bij het wrak van de Titanic te brengen. Dat beroemde schip verging op zijn eerste overtocht in 1912 nadat het tegen een ijsberg is gevaren. Ruim 1.500 opvarenden kwamen om het leven.

Het wrak van de Titanic is teruggevonden in de jaren tachtig, zo'n 600 kilometer van Newfoundland, een eiland voor de noordoostkust van Noord-Amerika. Het wrak ligt 3.800 meter onder het wateroppervlak, waar geen licht is en het ijskoud is.

"Sindsdien zijn er al redelijk vaak exploratiemissies gebeurd om het te gaan bekijken", weet Godeau. "Toch zijn dit hogerisicomissies. Er bestaat altijd een risico wanneer je tot zo'n extreme diepte duikt. Militairen die duiken met een onderzeeboot krijgen een speciale training, waarin ze ook leren hoe ze de boot moeten verlaten indien nodig. Hoe het bij burgerfirma's als "OceanGate Expeditions" gaat weet ik niet, maar er is ongetwijfeld een lange voorbereidings- en veiligheidsprocedure."

Hoe gevaarlijk zo'n expeditie is, blijkt ook uit het contract dat de avonturiers die meegaan met OceanGate Expeditions vooraf moeten tekenen. "Op pagina 1 wordt drie keer "dood" vermeld", zegt Mike Reiss, een scenarioschrijver die vorig jaar nog aan boord zat van het toestel dat nu vermist is.

Een tocht met de onderzeeër naar het wrak van de Titanic kost zowat 230.000 euro per persoon. Een van de personen die nu aan boord is, is de Britse miljardair Hamish Harding. Er was bij vertrek zuurstof aan boord voor 96 uur voor 5 personen. De tijd dringt dus om het bootje terug te vinden.

Wat kan er zijn foutgelopen?

Het is nog steeds niet duidelijk wat er precies fout is gelopen. OceanGate zelf geeft aan dat de onderzeeër nochtans uitgerust is met een ingenieus systeem om de integriteit van de wand op te volgen. "Het systeem biedt de piloot een vroeg waarschuwingssysteem zodat hij voldoende tijd heeft om de afdaling af te breken en veilig naar de oppervlakte terug te keren", klinkt het.

Volgens Godeau zijn er verschillende oorzaken te overwegen: "Mogelijk was het een menselijke fout door de operator of was er een technisch probleem met het vaartuig. Of misschien ontstond er brand aan boord, was er een aanvaring of kwam het schip vast te zitten in puin van het wrak van de Titanic. Maar tot op dit moment blijft het raden."

BEKIJK - Korvetkapitein Marie-France Godeau in VRT NWS Live:

Videospeler inladen...

Veel hoop op een goede afloop is er niet. In het beste geval is er enkel iets aan de hand met het communicatiesysteem en is de onderzeeër gewoon naar boven geraakt en dobbert hij ergens rond op het wateroppervlak. Maar hem vinden is al absoluut niet evident, want enkel het topje van de onderzeeër is zichtbaar vanuit de lucht.

Maar als de onderzeeër zich diep in de zee bevindt, is het nóg moeilijker. Mogelijk is hij vastgeraakt aan het wrak van de Titanic of is er een technisch probleem. "Dan is de eerste moeilijkheid de onderzeeër lokaliseren, maar eenmaal dat gebeurd zou zijn, moet hij ook nog gered worden", schetst VRT NWS-journaliste Lauwke Vandendriessche. "Hoe ga je dat doen, op bijna 4.000 meter diepte? Op de persconferentie kwamen daarover verschillende vragen, maar daar kwam gewoon geen antwoord op."

BEKIJK - Is er nog enige hoop op een goede afloop? ("Terzake, 20/06/23):

Videospeler inladen...

De onderzeeër Titan

De onderzeeër is 6,7 meter lang, 2,8 meter breed en 2,5 meter hoog. Er is plaats voor 5 personen: 1 piloot en 4 passagiers. De Titan is voorzien op een diepte tot 4.000 meter, ruim voldoende voor de Titanic die op zowat 3.800 meter diep ligt. Om aan de druk op die diepte te weerstaan bestaat het vaartuig uit een wand van koolstofvezel en titanium van 12,7 centimeter dik.

De ruimte binnenin in zeer beperkt, blijkt uit beelden die de BBC vorig jaar nog gemaakt heeft binnenin de Titan. Er zijn geen echte stoelen. Je zit in kleermakerszit op een bank. De inzittenden worden daarvoor verzocht hun schoenen uit te doen voor het instappen. De besturing bestaat uit één knop en een controller vergelijkbaar met een spelconsole.

Er is ook een toilet aan het groot raam vooraan. Wanneer iemand naar het toilet moet, wordt dat stukje van de onderzeeër afgesloten met een zogenoemd "privacygordijntje" en wordt de muziek luider gezet. "We raden wel aan om voor en tijdens de duik op je voeding te letten, zodat je het toilet zo weinig mogelijk nodig hebt", staat er op de website van OceanGate (de pagina is intussen offline gehaald, maar hier nog te vinden).

BEKIJK - Hoe veilig is diepzeeduiken?

Videospeler inladen...

Beluister hier het gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen