Nederlands windpark op zee, gebouwd door Shell en Eneco, produceert voor het eerst elektriciteit

Er is voor het eerst elektriciteit geproduceerd vanuit het offshore windpark Hollandse Kust Noord. Het project zal eind dit jaar zo’n 759 megawatt (MW) leveren.

In het nieuws: De groep achter het windpark, CrossWind, een joint venture tussen Shell en Eneco, heeft in een persbericht laten weten dat de eerste elektriciteit naar het Nederlandse vasteland heeft geleverd. 

  • De komende maanden zal de capaciteit continu worden opgevoerd, zegt de groep, zodat er uiteindelijk zo’n 3,3 terawattuur (TWh) per jaar zal worden geproduceerd.
  • In totaal zal Hollandse Kust Noord over een vermogen van zo’n 759 MW beschikken. Met één MW kunnen tot duizend huishoudens van elektriciteit worden voorzien.
  • Het windmolenpark wordt gebouwd op zo’n 18 kilometer van de Nederlandse kust. In totaal zullen er 69 windturbines met elk een vermogen van 11 MW gebouwd worden. De bouw begon in oktober vorig jaar en eind dit jaar zal het project volledig operationeel zijn.

Waar gaat de elektriciteit naartoe?

Opvallend: CrossWind heeft al plannen om de geproduceerde elektriciteit te benutten.

  • De helft van de stroom die door het project wordt opgewekt, zal gebruikt worden door e-commercegigant Amazon. Het bedrijf sloot in 2021 al een deal met CrossWind.
  • Een deel van de stroom zal gebruikt worden door Shell zelf. Het energieconcern bouwt in Rotterdam een faciliteit waar groene waterstof geproduceerd zal worden, met behulp van windkracht van Hollandse Kust Noord.

Het doel: Nederland is van plan om de komende jaren elk jaar 1 GW aan vermogen bij te bouwen op de Noordzee. Tegen 2030 moet zich in totaal 21 GW op zee bevinden. Dat is genoeg om meer dan 20 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Meer