Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Zelenski geeft toe dat tegenoffensief trager verloopt dan hij zou willen: "Maar dit is geen Hollywoodfilm"

De Oekraïense president Volodimir Zelenski geeft toe dat het tegenoffensief in zijn land trager loopt dan hij had gewenst. Maar, zo zegt hij, "sommigen denken dat dit een Hollywoodfilm is en verwachten meteen resultaten". "Dat is het niet." Volgens de Russische president Vladimir Poetin heeft het Oekraïense tegenoffensief geen enkele kans op slagen.

Wanneer het Oekraïense tegenoffensief exact gestart is, is moeilijk te bepalen. Algemeen wordt aangenomen dat het al een tweetal weken bezig is. Het Oekraïense leger heeft in die tijd naar eigen zeggen al 8 dorpen veroverd aan de frontlijn in de provincies Zaporizja en Donetsk. Aan een hoge kostprijs weliswaar: er vonden hevige gevechten plaats en zowel het Russische als Oekraïense leger zou al grote verliezen hebben geleden.

In een interview met de Britse openbare omroep BBC geeft de Oekraïense president Zelenski toe dat het tegenoffensief trager verloopt dan hij had gewenst. Maar er mag ook niet te snel te veel van verwacht worden, waarschuwt hij. "Sommige mensen denken dat dit een Hollywoodfilm is en verwachten meteen resultaten. Wel, dat is het niet. Wat er op het spel staat, zijn mensenlevens."

Volgens Zelenski verloopt het tegenoffensief niet gemakkelijk omdat het Russische leger een gebied van zo'n 200.000 vierkante kilometer vol met mijnen heeft gelegd. "Wat sommigen ook willen, inclusief pogingen om ons onder druk te zetten, met alle respect, we zullen doorgaan op het slagveld op de manier die wij de beste achten."

Zelenski sprak met de BBC naar aanleiding van een internationale donorconferentie in Londen voor de heropbouw van Oekraïne. Verschillende landen beloofden er al miljarden euro's hulp. Die hulp zal broodnodig zijn. De Oekraïense economie kromp in 2022 met bijna 30 procent.

Volgens een schatting van de Wereldbank eerder dit jaar heeft Oekraïne minstens 400 miljard euro nodig om de heropbouw van het land te kunnen financieren. Een kostprijs die enkel maar hoger zal worden, naarmate de oorlog langer duurt.

Rusland merkt "pauze" op

Ook Rusland stelt vast dat het tegenoffensief niet erg vlot verloopt. Rusland merkt een "pauze" op in het tegenoffensief, zo liet de Russische president Vladimir Poetin op de Russische televisie verstaan. Volgens de president is dat het gevolg van de zware verliezen die Oekraïne heeft geleden, onder meer in het zuiden van het land.

Volgens Poetin heeft Oekraïne zowel veel manschappen als materieel verloren. Hij benadrukte voor de tweede keer in een week tijd dat het tegenoffensief geen kans op slagen heeft. En de Oekraïense regering beseft dat, zei hij nog. De Britse militaire inlichtingendienst spreekt de uitspraken van Poetin over een pauze tegen. Op Twitter sprak de dienst vandaag over "blijvende intense gevechten in delen van het zuiden van Oekraïne".

"Nieuwe generatie kernraketten staat klaar"

Poetin kondigde vandaag ook aan dat Rusland weldra zijn nieuwe generatie Sarmat-raketten in gebruik zal kunnen nemen. Dat zijn intercontinentale ballistische raketten die 10 of meer kernkoppen kunnen dragen.

In een toespraak voor afgestudeerden aan militaire academies benadrukte hij het belang van de drie-eenheid van het nucleaire arsenaal, met andere woorden kernwapens die zowel vanop het land, de zee als vanuit de lucht gelanceerd kunnen worden.

Poetin heeft er sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne al meermaals mee gedreigd dat zijn land er klaar voor is om alle wapens in te zetten om zijn "territoriale integriteit" te beschermen, dus ook nucleaire. De Amerikaanse president Joe Biden gelooft dat die dreiging "reëel" is.

BEKIJK - Hevige gevechten voor kleine heroveringen, oorlogsgruwel in bevrijde dorpen in Oost-Oekraïne:

Videospeler inladen...

Meest gelezen